Sustav automatskog kočenja u vozilima postaje obvezan u SAD-u: auto industrija se buni

Bidenova administracija donijela je odluku da sva nova vozila u SAD-u moraju biti opremljena sustavima automatskog kočenja (AEB) do 2029. godine. Cilj je smanjiti broj prometnih nesreća i spasiti živote.

Ivan Podnar četvrtak, 27. lipnja 2024. u 05:30

U nadi da će spasiti živote i smanjiti broj ozljeda na cestama, Bidenova administracija donijela je uredbu prema kojem sva nova osobna vozila i laki kamioni, lakši od 4.5 tona, prodani u Sjedinjenim Državama moraju biti opremljena sustavima automatskog kočenja (AEB) do rujna 2029. godine.

Sudari ubijaju ljude

Nacionalna uprava za sigurnost prometa (NHTSA) procjenjuje da će ova uredba spriječiti stotine smrtnih slučajeva i tisuće ozljeda godišnje. Ministar prometa Pete Buttigieg pozdravio je ovu odluku: "Automatsko kočenje sprječava sudare. A sudari ubijaju ljude - to je tako jednostavno.”

AEB (Automatic Emergency Braking) je sigurnosni sustav u vozilu koji koristi senzore za nadzor ceste, upozorava na zaustavljena ili spora vozila. Ako sustav otkrije da bi moglo, zbog brzine ili drugih okolnosti doći do sudara, a vozač još ne reagira, automatski se aktiviraju kočnice i smanjuje brzina kako bi se izbjegla nesreća.

Automatsko aktiviranje kočnica

Uredba zahtijeva da svi novi automobili, počevši od 2029., uključuju tehnologiju koja može regulirati i smanjivati brzinu, kada se putuju brzinom do 100 km/h s obzirom na distancu vozila ispred. Osim toga, standard zahtijeva da sustav automatski aktivira kočnice na brzini od 145 km/h kada je sudar s vodećim vozilom neizbježan. Sustav mora otkriti pješake, na dnevnom svjetlu i u mraku, i pri brzini 50-65 km/h, početi kočiti. Neka vozila koja se danas prodaju već nude ovu tehnologiju kao opciju u sigurnosnom paketu, ali novo pravilo zahtjeva da sustav  bude standardni dio vozila.

Automobilska industrija zabrinuta

Međutim, automobilska industrija izrazila je zabrinutost zbog strogih zahtjeva i kratkog roka provedbe. Udruženje proizvođača u automobilskoj industriji (AAI) tvrdi da su zahtjevi "praktički nemogući" s trenutnim procesom proizvodnje vozila i zatražio je od NHTSA-e da preispita dijelove uredbe. Alliance for Automotive Innovation (AAI) je udruženje i lobistička organizacija sa sjedištem u Washingtonu, DC, čiji članovi uključuju međunarodne proizvođače automobila i lakih kamiona koji se proizvode i prodaju u Sjedinjenim Državama.

John Bozzella, izvršni direktor udruženja, boji se da bi pravilo moglo dovesti do "nepredvidivih i frustrirajućih iskustava u vožnji." Grupa tvrdi da bi prerano kočenje potencijalno moglo povećati rizik od sudara straga, i suprotno nastojanjima, ugroziti sigurnost na cestama.

Osim toga, industrija je zabrinuta zbog troškova. Procjenjuju da će prosječno godišnje povećanje za proizvođače iznositi 354 milijuna dolara, ili približno 82 dolara po vozilu. Bidenova administracija smatra da su troškovi opravdani s obzirom na potencijalne spašene živote, dok proizvođači automobila tvrde da su troškovi veći od sigurnosnih prednosti.

Sukob između poboljšanja sigurnosne tehnologije vozila i troškova i izvedivosti za industriju ostaje i dalje predmet debata. Kako vrijeme teče i približava se rok, ostaje vidjeti kako i kada će se proizvođači automobila prilagoditi novim standardima i hoće li doći do promjena u provedbi pravila nakon pregovora između industrije i regulatora.