Inovacija iz Hyundaija: Cijeli vjetrobran vozila mogao bi postati hologramski zaslon

U suradnji sa specijalistom za optiku, njemačkom kompanijom ZEISS, Hyundai je razvio tehnologiju projiciranja raznih sadržaja na prednje staklo vozila, čime žele zamijeniti baš sve ekrane u kabini

Autonet.hr ponedjeljak, 21. listopada 2024. u 21:56

Hyundai Mobis, odjel južnokorejskog proizvođača vozila za razvoj i proizvodnju komponenata, u suradnji je s njemačkim specijalistom za optiku ZEISS-om predstavio inovaciju koja ima potencijal promijeniti izgled unutrašnjosti kabine vozila. Čine to potpunom digitalizacijom svih prikaza na ekranima i instrumentima u kabini, prebacujući projekciju na vjetrobransko staklo i pretvarajući ga u veliki ekran vidljiv sa svih mjesta u kabini.

Head-up zaslon na steroidima

"Zamislite navigaciju i informacije o vožnji koje se prikazuju poput panorame preko širokog, prozirnog vjetrobranskog stakla, gdje je usmjeren pogled vozača. Putnici pored vozača gledaju filmove ili druge video zapise na istom staklu. Dok gledate najnoviji video, dolazi videopoziv, a u kutu staklenog ekrana pojavljuje se lice prijatelja. Ova tehnologija iz snova, koja je prije postojala samo u filmovima ili reklamama, uskoro će postati stvarnost", opisuju inovaciju hologramskog head-up zaslona njezini autori.

Glavni je cilj ovakvog prikaza dati vozaču i putnicima više sadržaja nego što ga nudi klasični head-up zaslon, povećavajući kvalitetu slike i šireći je preko cijelog vjetrobrana, bez ometanja pogleda. Povrh toga, premještanje instrumentnog klastera i svih sadržaja s infotainment zaslona na hologram u vjetrobranu oslobađa se i mnogo prostora u samoj kabini, pa ona može biti potpuno redizajnirana u novim vozilima. Pred vozačem bi tako ostao tek manji skup tipki, a veliki ekrani, danas sveprisutni na središnjoj konzoli i oko nje, bili bi eliminirani.

Suradnja je dogovorena
Suradnja je dogovorena

U pozadini svega stoji tehnologija projiciranja slike, slična onoj kao kod head-up zaslona, ali koja uključuje tanki prozirni film na vjetrobranu, potreban za hologramski prikaz slike. On svojim fotokemijskim karakteristikama reagira na svjetlost projektora te omogućava napredan prikaz slika i videa – od navigacije, preko podataka o vožnji do multimedijskog zabavnog sadržaja, sve dostupno za gledanje bez skretanja pogleda s ceste.

Hyundai Mobis i ZEISS dogovorili su suradnju na daljnjem razvoju te tehnologije, kako bi ona mogla uskoro ući i u serijsku proizvodnju te u konačnici osvanuti u vozilima već 2027. godine.