Neobična inovacija iz Volkswagena: znak koji zvukom tjera divljač s ceste

RooBadge je novi proizvod primarno namijenjen automobilima u Australiji, gdje sudari s klokanima čine 90% naleta na divljač na cestama. U njega je ugrađen zvučnik čiji zvuk će, navodno, riješiti taj problem

Autonet.hr četvrtak, 28. ožujka 2024. u 16:12

Volkswagen je udružio snage sa znanstvenicima Sveučilišta u Melbourneu, kako bi stvorio potencijalno rješenje za smanjenje broja naleta automobila na klokane. Naime, u toj zemlji u 90% naleta na divljač na cesti radi se upravo o klokanima, a rješenje je pronađeno u – emitiranju posebnog zvuka.

RooBadge za klokane…

Kroz zvučnik, ugrađen unutar VW oznake na prednjoj strani vozila, emitira se usmjereni zvuk, koji bi životinje trebale čuti na prilično veliko udaljenosti ispred vozila. Zvuk koji se emitira posebno je stvoren kako bi klokanima bio "smislen" – mješavina je to ptičjeg glasanja za upozorenje, zvukova grabežljivaca i klokanovih udaraca nogama. Ono što je dodatno bitno kod ovog dodatka, jest da se on aktivira unutar infotainment sustava vozila i surađuje s GPS podacima i kretanju klokana na određenom području.

Dakle, kada vozilo nailazi na dijelove ceste, na kojima se u tom trenutku može očekivati pretrčavanje klokana, uređaj RooBadge će početi emitirati zvuk – i to takav koji je prilagođen određenoj vrsti klokana, koja se tamo nalazi. Volkswagen prikazuje demo inačicu "bedža za klokane" na svojem SUV-u Amarok, ali kažu da će on biti plug-and-play rješenje, odnosno da će ga se moći ugraditi u više tipova vozila u obliku nosača prednje registracijske pločice.

…ali i ne samo klokane

No, da ne bi sve ostalo samo na Australiji, iz Volkswagena najavljuju da će daljnji razvoj omogućiti istoj inovaciji prilagoditi se ostalim oblicima divljači u svijetu. Time bi broj naleta vozila na životinje na cesti mogao biti smanjen, bez obzira na koji se tip životinje misli. RooBadge je još uvijek u razvoju i nije dostupan za kupnju.