Seat Arona i Ibiza u novom ruhu

Kompaktni par već je dosta dugo u svom životnom ciklusu, već su prošli jednu blagu preobrazbu u 2021., ali 2024. će vidjeti još promjena kako bi se produžila njihova relevantnost za kupce.

Autonet.hr ponedjeljak, 25. ožujka 2024. u 11:51

Seat je potvrdio da će njihovi modeli Arona i Ibiza biti ponovno ažurirani novim stilom i tehnološkim značajkama.  Ažurirani automobili trebaju biti u potpunosti otkriveni sljedećeg mjeseca i za sada imamo samo ograničene informacije o tome što možemo očekivati. No, ono što je jasno je da će oba modela sadržavati znatno redizajniran prednji kraj, s izražajnijim oblikom rešetke i sportskijim branikom. Oba modela također dobivaju novi set LED svjetala s novim svjetlosnim potpisom, kao i različite naplatke te svijetlo plavu boju kao opciju kod modela Arona.

Poznati temelji

Ibiza i Arona dijele svoje temeljne osnove, oboje su izgrađene na MQB-A0 platformi VW Grupe. To daje paru raspon trocilindarskih i četverocilindarskih benzinskih motora, većina s turbopunjačima. Iako još ne znamo tehničke detalje, izvršni direktor Seata Wayne Griffiths rekao je na nedavnoj konferenciji: "Sljedećeg mjeseca ćemo vidjeti ažurirane verzije Arone i Ibizu, s novim izgledom i poboljšanim performansama", sugerirajući da će biti nekih poboljšanja u postojećim opcijama pogonskih sklopova.

Ograničene opcije

Ono što varijanta A0 ove platforme ne dopušta, međutim, jesu MQB-ovi sofisticiraniji dijelovi poput sustava pogona na sve kotače ili modula plug-in hibrida. Očekujemo da bi neki modeli mogli integrirati opciju blagog hibrida, ali revidirani raspon će uglavnom prednjačiti s pristupačnim opcijama kako bi se održala dostupnost početne cijene.

Iako je razočaravajuće ne vidjeti ozbiljnije ažuriranje za Seatova dva ključna modela, dobra vijest je da se čini kako se Seat "probudio" nakon šaputanja o njegovom nestanku posljednjih godina. Zahvaljujući usporavanju prelaska prema električnim vozilima koji se osjeća na tržištu, Seatovo sporije usvajanje elektrifikacije postaje manje osjetljivo pitanje, barem kratkoročno, čineći ova dva B-segmentna modela kritičnijim dijelovima Seatove budućnosti.