Škoda uskoro predstavlja redizajn Octavie

Jedan od najpopularnijih modela na našem tržištu uskoro dobiva novo lice i novu tehnologiju

Autonet.hr petak, 2. veljače 2024. u 14:59

Malo koji model uživa u visokom statusu na našem tržištu kao Škoda Octavia. Ovaj model od svoje prve generacije koja je debitirala davne 1996. godine slovi za jedan od, ako ne i najbolji model kad je riječ o omjeru cijene i kvalitete. Četvrta generacija s nama je već gotovo 5 godina, stoga je vrijeme da ju Škoda osvježi.

Što je novo

Iako iz Škode nisu potvrdili konkretne izmjene koje ćemo dobiti s redizajnom Octavie, zahvaljujući ostalim modelima, osobito novom Superbu, možemo napraviti nekoliko sigurnih pretpostavki. Novi branici će zasigurno debitirati s redizajniranom Octavijom, dok bi stilističku promjenu mogli dobiti i u obliku novih stražnjih svjetala, nalik onima na novom Superbu. U unutrašnjosti vjerujemo kako će promjene biti tek površne, tako da ne očekujemo dodirne kontrole na volanu ili slične drastične izmjene, osobito nakon što je VW redizajnom Golfa 8 vratio većinu fizičkih kontrola. Trenutni ekran dijagonale 10 inča Škoda će zasigurno zamijeniti većim, kako bi Octavia ostala konkurentna. O konkretnoj veličine dijagonale možemo samo nagađati, no postoji visoka vjerojatnost da će Octavia dobiti ekran dijagonale 12,4 inča, koji je prisutan i u redizajnu Golfa 8.

Bez čiste struje

Vjerujemo kako neki od vas željno iščekuju potpuno električnu Octaviju, no za to ćete se morati strpjeti do izlaska iduće, pete generacije. Četvrta generacija napravljena je na MQB platformi, stoga gotovo sigurno nećemo dobiti električnu Octaviju s ovim redizajnom. Motorizacija s unutarnjim sagorijevanjem će vjerojatno ostati ista, identična kao kod redizajna Golfa 8. Hibridni modeli vjerojatno će dobiti bateriju većeg kapaciteta, baš kao što je dobio i hibridni Golf sa svojim redizajnom. bateriju kapaciteta 10,6 kWh zamijenit će baterija kapaciteta 19,7 kWh, koja bi električni domet nove Octavie mogla podići na respektabilnih 100 kilometara. Preostaje nam strpljivo čekati predstavljanje nove Octavie, a nakon toga i početak prodaje koji će vjerojatno biti krajem godine.