Autobusi bez vozača izazvali slične nezgode u Zagrebu i Beogradu

Ne radi se ovdje o nekoj autonomnoj tehnologiji vožnje, već o incidentima izazvanima nepažnjom vozača, koji su autobuse parkirali, a da ih pritom nisu propisno osigurali od pokretanja

Autonet.hr subota, 5. listopada 2024. u 21:57
📷 Screenshot Facebook / Instagram
Screenshot Facebook / Instagram

Dva su se slična prometna incidenta ovih dana dogodila u Zagrebu i u Beogradu. U oba su sudjelovali autobusi gradskog prijevoza, koji su se kretali bez nadzora vozača, pa udarili u prvu prepreku na koju su naišli.

Prvi incident zbio se u Zagrebu 26. rujna, oko 9:20 sati, na okretištu Črnomerec. Tamo je parkirani autobus sam od sebe krenuo dok vozača nije bilo u njemu, pa je prešao nekoliko desetaka metara i zaletio se u štandove na obližnjoj tržnici. Srećom, nije bilo ozlijeđenih. "Autobus je bio parkiran na terminalu i počeo je kliziti. Nikoga nije bilo unutra. Kako je riječ o blagom nagibu, krenuo je prema štandu. Vozač je u šoku, otišao je u pratnji policije, a autobus je odveden na tehnički pregled, tko zna što se dogodilo", izjavio je jedan od ZET-ovih vozača tada za Večernji list, a iz ZET-a su priopćili da su autobusu bile popustile kočnice.

Drugi, zapanjujuće sličan incident, dogodio se nakon nekoliko dana, 2. listopada, u beogradskom kvartu Zeleni Venac. Tamo je autobus gradskog prijevoza nekontrolirano otklizao s autobusne stanice, prešao preko ceste i završio u kiosku, usput udarivši u rasvjetni stup i kombi parkiran u blizini. Sve je čak zabilježeno i na videu. Kao i u zagrebačkom slučaju, niti ovdje nije bilo ozlijeđenih, a veća nesreća izbjegnuta je tek igrom slučaja, jer je nekoliko ljudi u tom trenutku prolazilo ulicom neposredno pored "autonomnog" autobusa.