Ford povlači ručnu: Čak i nakon 2030. bi u Europi mogli prodavati "fosilce"

Iako su ranije najavili plan potpune elektrifikacije europske game do kraja desetljeća, u Fordu su se ipak predomislili pritisnuti tržišnom realnošću, pa već govore o revidiranju planova

Autonet.hr četvrtak, 9. svibnja 2024. u 21:15
Ford Mustang Mach-E
Ford Mustang Mach-E

Među prvima koji su najavili potpunu elektrifikaciju svoje ponude za europsko tržište bio je Ford, koji je kao krajnji rok za izbacivanje motora na fosilna goriva iz ponude ambiciozno zacrtao 2030. godinu. Učinili su to još 2021., a njihov plan je i dalje prijeći na potpuno baterijsko-električne pogone pet godina prije nego što to postane obveza u EU. Međutim, Automotive News Europe sada donosi priču o mogućoj promjeni tih planova.

Hibridi će "preživjeti"

Martin Sander, voditelj prodaje Fordovih putničkih vozila za Europu, izjavio je da bi oni i nakon 2030. mogli u Europi nastaviti nuditi automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem: "Ako vidimo snažnu potražnju, na primjer za plug-in hibridima, nudit ćemo ih". Dodaje i da je potražnja za potpuno električnim modelima nešto slabija od očekivane, pa zbog toga Ford trenutačno ne ostvaruje zacrtane prodajne ciljeve.

Unatoč tome, kompanija i dalje ima jasno definiran put ka potpunoj elektrifikaciji, samo što ga možda neće u potpunosti realizirati do kraja desetljeća. Nedavno su tako dovršili investiciju tešku čak 2 milijarde eura u proizvodni pogon u Kölu, gdje će uskoro započeti s proizvodnjom potpuno električnih modela – nastalih na Volkswagenovoj platformi MEB.

Ford Explorer (plug-in hibrid)
Ford Explorer (plug-in hibrid)

Prvi će s proizvodne trake silaziti kompaktni SUV Explorer, već u lipnju, za kada je najavljeno predstavljanje još jednog novog električnog modela. Uz nedavno gašenje proizvodnje Fieste najavljen je i kraj za model Focus, tako da je tranzicija već vrlo jasno započela – pitanje je samo kada će biti dovršena.