Rasco predstavio prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik - kompaktnu čistilicu

Ujedno je riječ i o prvoj kompaktnoj čistilici u svijetu koja koristi tehnologiju gorivih vodikovih ćelija. Može nositi preko 10 kg vodika pod pritiskom od 700 bara što je tehnološki izrazito napredno

Autonet.hr utorak, 14. svibnja 2024. u 17:14
📷 Goran Jakuš
Goran Jakuš

Hrvatska ponovno privlači tehnološkim dostignućima. Nekima manje, a nekima više poznata je činjenica da se u Podravini, točnije u mjestu Kalinovac nalazi najbrže rastuća kompanija u industriji komunalnih vozila. Tvrtka Rasco već godinama radi izniman posao na brojnim svjetskim tržištima, bez obzira govorimo li o Norveškoj, Švedskoj ili pak Kanadi. Rasco je među najvećih proizvođačima profesionalne opreme za održavanje prometne infrastrukture u Europi (ralice, posipači, kosilice...). Veću pažnju šire javnosti počeli su privlačiti predstavljanjem dizelske verzije čistilice Lynx, a kasnije i njene električne verzije. Sada se ponuda dodatno širi.

📷 Goran Jakuš
Goran Jakuš

Naime, Rasco je u Münchenu, na IFAT-u (najvećem europskom sajmu komunalnih vozila) predstavila tehnološku senzaciju - veliku cestovnu čistilicu Lynx H2 5000 s pogonom na vodik. Lynx H2 5000 predstavlja revoluciju u tehnologiji održavanja gradova, pokazujući potencijal vodikovih gorivih ćelija na putu prema održivosti. Bez obzira na to što Hrvatska trenutno nema nijednu industrijsku niti javnu punionicu za vozila na vodik, čistilica je namijenjena stranim tržištima. Nije niti čudno da se Rasco usredotočuje upravo na izvoz jer valja znati kako ova obiteljska tvrtka iz Kalinovca ostvaruje 90 posto svojih prihoda upravo na stranim tržištima.

📷 Goran Jakuš
Goran Jakuš

'Ponovno smo dokazali da je Hrvatska itekako spremna za proizvodnju tehnološki naprednih vozila. Ova čistilica kruna je 35-godišnjeg rada kompanije i važan korak u ostvarivanju naše misije smanjenja štetnog utjecaja na okoliš i stvaranja zelenijih gradova. Zahvaljujući naprednim performansama, Lynx H2 5000 otvara novo poglavlje održavanja urbanih sredina predstavljajući niz inovativnih prednosti, od udobne i pregledne kabine te visoke efikasnosti do atraktivnog dizajna i radne autonomije. Čistilica k tome može nositi preko 10 kilograma vodika pod pritiskom od čak 700 bara, što je napredna tehnologija kakva je rijetkost i u automobilskoj industriji' navodi predsjednik uprave Ivan Franičević.

Ivan Franičević 📷 Goran Jakuš
Ivan Franičević Goran Jakuš

Lynx H2 5000 pokreću isti elektromotori kakvi se mogu naći u električnim automobilima, ali energija potrebna za pogon vozila ne dolazi iz baterije, već iz gorivih vodikovih ćelija. Prilikom pretvaranja vodika u električnu energiju, jedini nusproizvod je voda. Čistilica s jednim punjenjem može raditi do osam sati što uvelike olakšava održavanje urbanih sredina.

Ovo vozilo u odnosu na prethodnu dizelsku i električnu dvokubični verziju, ima zapreminu od pet kubičnih metara te širinu čišćenja do 3,5 metara što ga čini moćnim alatom koji odjednom može pokriti velike površine. Riječ je o izrazito složenom proizvodu koji je u potpunosti razvijen u Rascovu pogonu gdje tvrtka zapošljava više od 400 ljudi i jedan je od generatora razvoja sjeverozapadne Hrvatske. Sa 150 proizvedenih vozila u 2023. godini, Rasco se s razlogom može nazvati najvećim proizvođačem komunalnih vozila.