Norveška: Prva zemlja na svijetu u kojoj broj električnih premašuje broj benzinskih vozila

Norveška je ostvarila povijesni napredak u tranziciji prema električnim vozilima, dok paradoksalno, dizelska vozila i dalje čine najveći udio u norveškom voznom parku

Autonet.hr subota, 21. rujna 2024. u 13:01
📷 Ilustracija je AI generirana.
Ilustracija je AI generirana.

Prema podacima Norveškog cestovnog saveza (OFV), trenutno je u Norveškoj registrirano 754.303 električna vozila, u usporedbi s 753.905 benzinskih automobila. Ovaj uspjeh rezultat je agresivne vladine politike poticanja elektrifikacije prometnog sektora, uključujući izdašne porezne olakšice, oslobađanje od cestarina i dobro razvijenu infrastrukturu za punjenje. (I činjenice da je sa 94.000 dolara BDP-a po glavi stanovnika Norveška na četvrtom mjestu u svijetu. - op ur.)

Ambiciozni norveški cilj

Norveška vlada postavila je ambiciozan cilj da do 2025. godine sva novoprodana vozila budu ona s nultom emisijom štetnih plinova, što je cijelo desetljeće ispred cilja Europske unije. Kako bi potaknula prihvaćanje električnih vozila, norveška je vlada uvela značajne porezne olakšice i poticaje koji čine električne automobile pristupačnijima, oslobodila ih od cestarina i naknada za parkiranje, omogućila im pristup autobusnim trakama u urbanim područjima te razvila široku mrežu punionica.

Prema izvješću The Washington Posta, Norveška djelomično financira svoje porezne olakšice za električna vozila novcem iz svojih uspješnih naftnih i plinskih poslova. Prema podacima Međunarodne trgovinske administracije, nafta ima "rastuću važnost" za BDP zemlje i čini 52% njezinog izvoza. Norveška je ujedno i četvrti najveći izvoznik prirodnog plina u svijetu.

Vladina politika dramatično je utjecala na norveško automobilsko tržište. U kolovozu 2024. godine električna su vozila činila rekordnih 94,3% novih registracija automobila, pri čemu je Teslin Model Y bio posebno popularan. 

Dizelska vozila i dalje čine najveći udio

Zanimljiv je paradoks da dizelska vozila i dalje čine najveći udio u norveškom voznom parku, s nešto manje od milijun vozila na cestama. Međutim, njihov broj rapidno opada kako sve više Norvežana prelazi na električne opcije.

Norveški uspjeh u prihvaćanju električnih vozila u oštrom je kontrastu s ostatkom Europe, gdje električni automobili čine samo 12,5% prodaje novih vozila. Globalno, prema podacima Međunarodne agencije za energiju, oko 18% svih novih automobila prodanih prošle godine bili su električni. Prema neprofitnoj organizaciji Međunarodno vijeće za čisti prijevoz, električni automobili i kamioni činili su 22% prodaje novih vozila u Kini te 7% prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama.