Tesla opoziva sve do sada isporučene Cybertruckove zbog problema s papučicom gasa

Nakon što je problem jednog korisnika postao viralan na društvenim mrežama, a proizvodnja i isporuke privremeno obustavljene, oko 4.000 kamioneta morat će posjetiti servis

Autonet.hr subota, 20. travnja 2024. u 12:19

Prvi veliki opoziv dogodio se ovoga tjedna za Teslin Cybertruck, i to ne softverski, već onaj u kojem će se svi postojeći vlasnici tog kamioneta morati pojaviti na servisu. Sve je započelo viralnim TikTok videom jednog vlasnika, koji se jedva spasio kada mu se papučica gasa zaglavila u položaju maksimalnog ubrzanja. Svoje je probleme i banalan uzrok tog problema opisao u kratkom videu, da bi samo koji dan nakon toga proizvodnja Cybertrucka i nove isporuke bili zaustavljeni.

Sada stiže i vijest iz američke Agencije za sigurnost prometa NHTSA, koja kaže da je Tesla Cybertruck službeno opozvan. Opoziv se odnosi na sve modele oznake godišta 2024., proizvedene od 13. studenoga 2023. pa do 4. travnja 2024. godine, što obuhvaća ukupno 3.878 vozila.

Sve zbog – sapuna

Problemi su, kažu, prijavljeni 31. ožujka, do 12. travnja dovršena je bila interna istraga, nakon koje su u Tesli pokrenuli dobrovoljni opoziv električnog kamioneta. Ne postoje podaci o sudarima, ozljedama ili smrtnim slučajevima povezanima uz ovaj tehnički problem.

Zanimljivo, dokumenti NHTSA otkrivaju i pravi razlog problema – a on se može povezati s nekonvencionalnim pristupom u proizvodnji. Naime, prilikom montaže navlake na papučicu gasa, radnici su koristili neodobreni lubrikant (sapun) kako bi je lakše postavili. Takvo podmazivanje znači i da će navlaka kasnije lakše skliznuti, kao što je to bio slučaj kod nekih primjeraka Cybertrucka. Kada stignu na servis, svi vlasnici kamioneta dobit će novu papučicu gasa ili će im postojeća biti prerađena na način da se iskliznuće navlake spriječi.