BMW želi zaustaviti rasprodaju svojih vozila oštećenih na lani izgorjelom brodu

Automobili oštećeni požarom prošle godine na brodu Fremantle Highway mogli bi se naći na tržištu, ako sud u Hagu presudi u korist njihovih sadašnjih vlasnika, koji su ih otkupili kao otpad

Autonet.hr ponedjeljak, 1. srpnja 2024. u 16:15
📷 Screenshot YouTube / TSN AgriCultureVideo's
Screenshot YouTube / TSN AgriCultureVideo's

Prošle se godine, sjetit ćete se tog slučaja, kod obala Nizozemske zapalio teretni brod Fremantle Highway, koji je prevozio oko 3.800 automobila, među kojima i 498 električnih. Istraga je kasnije pokazala da električni modeli, tj. njihove baterije, nisu bile uzrok požara, ali je dosta takvih automobila bilo zahvaćeno požarom te otežavalo gašenje. Nakon što je cijela situacija sanirana, brod i njegov teret prodani su kao sekundarni otpad, a prodala ih je tajvanska osiguravajuća kuća jednom privatnom konzorciju iz Rotterdama.

Prevelik rizik

Među prodanim ostacima nalazi se i veći broj manje ili više oštećenih automobila, koje je novi vlasnik pokušao dalje prodati kao otpisane, odnosno s totalnom štetom. Na brodu je bilo i 260 modela marke BMW, od kojih su neki čak u dovoljno dobrom stanju da ih se može spasiti i vratiti na cestu. No, njihovom proizvođaču to se nikako nije dopalo, pa pokušavaju na sve moguće načine, čak i putem suda, spriječiti da se u požaru oštećeni automobili vrate u promet.

📷 Kustwacht
Kustwacht

Prema (čini se opravdanoj) zabrinutosti BMW-a, takvi automobili predstavljaju značajan sigurnosni rizik. "Rizici povezani s tim automobilima s totalnom štetom su ogromni i ne smije ih se podcijeniti", izjavio je nedavno BMW-ov odvjetnik. S druge strane, vlasnici vozila pokušavaju ih "utopiti" na sekundarnom tržištu navodeći pred sudom u Hagu da je "na njima bilo tek nešto čađi" i da su sasvim upotrebljivi.

Čak su predložili i kompromis – spornih će 260 BMW-a prodati izvan Europe, na tržištima gdje su sigurnosni standardi manje strogi. Tako bi se smanjio rizik za reputaciju BMW-a, pođe li ipak nešto po zlu. Iz bavarske kompanije nisu na to pristali, a odluka suda očekuje se 15. ovog mjeseca.