Iz Tesle se nagodili s obitelji žrtve poginuloga pri vožnji Autopilotom 2018. godine

Nagodba nije priznanje krivnje, ali je instrument kojim se kompanija "izvukla" iz dugotrajnog i skupog suđenja, koje bi im sigurno donijelo dodatni negativni publicitet

Autonet.hr utorak, 9. travnja 2024. u 12:14

Još u ožujku 2018. godine, kad je tehnologija Teslinog Autopilota bila mlada, a prvi vozači se previše oslanjali na nju, jedan od njih to je nažalost platio glavom. Bio je to Appleov inženjer Walter Huang, koji je život izgubio na autocesti pored San Francisca.

Još tada bile su utvrđene neke od okolnosti, koje su dovele do fatalnog ishoda. Huang je na svojem Modelu X bio uključio funkciju poluautonomne vožnje, a potom navodno, suprotno pravilima, igrao igricu na svojem mobitelu dok ga je automobil vozio prilično velikom brzinom. Sustav Autopilota tada je zakazao, pa se vozilo zabilo izravno u betonski razdjelnik između dvaju kolničkih traka, točnije u čeličnu ogradu ispred njega. Huang je poginuo, a na mjestu nesreće nisu otkriveni nikakvi tragovi kočenja – dakle, niti on niti automobil nisu pokušali izbjeći nalet na barijeru.

Bolje platiti nego se suditi

Obitelj poginuloga tužila je Teslu prije pet godina, a ovoga tjedna, baš prije nego je slučaj trebao doći na red za suđenje, stranke u postupku postigle su nagodbu. Huangova obitelj tvrdila je da je za nesreću odgovoran isključivo Teslin Autopilot, a kompanijski odvjetnici navodili su da je vozač postupao suprotno uputama za korištenje te tehnologije. No, sva je prilika da bi razvlačenje raznih argumenata u suđenju bilo reputacijski dodatno štetno za Teslu, a ishod procesa bio je neizvjestan – pa je odlučeno da je upravo izvansudska nagodba najbolje rješenje.

Ona nije priznanje krivnje, ali pokazuje kako bi se u Tesli mogli postaviti u nekoliko sličnih slučajeva, koji također čekaju na suđenje. Autopilot je, prema podacima NHTSA, bio "sudionik" gotovo tisuću nesreća, u kojima su do sada smrtno stradale 23 osobe. Financijski detalji ove nagodbe nisu objavljeni, no kakvi god da jesu, i Huangova obitelj ih je prihvatila.