Sve informacije o novom blokovskom parkiranju u Zagrebu na jednom mjestu

Od subote 26. listopada 2024. godine, u Zagrebu na snagu stupaju promjene u sustavu javnih parkirališta s naplatom za korisnike povlaštenih parkirališnih karata. Donosimo pregled svih bitnih informacija

Autonet.hr četvrtak, 24. listopada 2024. u 18:55
📷 ZagrebParking
ZagrebParking

Manjak parkirališnih mjesta za stanare dugogodišnji je problem u Zagrebu, a povlaštene parkirališne karte (PPK) su način kojim se građanima s prijavljenim prebivalištem ili boravištem unutar parkirališnih zona nastoji olakšati parkiranje. Dosad je Zagreb već godinama imao neodrživu situaciju u kojoj je za prvu parkirališnu zonu bilo izdano 13.776 povlaštenih parkirališnih karata, a u toj prvoj zoni u prostoru je bilo samo 8.035 raspoloživih parkirnih mjesta, pojašnjavaju iz gradske uprave i Zagrebačkog Holdinga promjene u režimu izdavanja povlaštenih karata za stanare.

Noviteti od subote

Nove izmjene imaju za cilj omogućiti lakše parkiranje stanarima i uvođenje reda u parking zone, a službeno će na snagu stupiti ove subote, 26. listopada 2024. Glavna značajka novog sustava blokovskog parkiranja je to što povlaštene parkirališne karte više neće vrijediti za cijele postojeće parkirališne zone, već za samo jedan od blokova unutar zone.

Cijene povlaštenih parkirališnih karata se neće mijenjati, a korisnici PPK plaćat će cijenu za onu zonu unutar koje se nalazi njihov parkirališni blok. Cijene su 13,30 eura za I. zonu, 5,30 eura za II. zonu i 3,30 eura za III. zonu.

Blokovi i zone

Grad Zagreb imat će ukupno 23 parkirališna bloka koja će se odnositi na povlaštene parkirališne karte, dok će se ostale karte za javna parkirališta s naplatom i dalje kupovati po zonama. Dakle, stanari iz neke od parking zona morat će se opredijeliti za povlašteno parkiranje u samo jednom bloku. Imat će mogućnost kupnje PPK za blok u kojemu ima prebivalište ili boravište ili za susjedni blok, ukoliko se susjedni blok nalazi u istoj ili nižoj (jeftinijoj) zoni parkiranja. Korisnici pritom imaju pravo na kupnju PPK samo u jednom bloku.

Promjena nastupa za one koji su dosad lovili "u mutnom", pa tako vlasnici nekretnina, ako na adresi u pojedinom bloku nemaju prijavljeno prebivalište ili boravište, više neće moći ostvarivati pravo na kupnju povlaštene parkirališne karte za taj blok. Također, uvođenjem blokovske promjene prestaje važiti ranije pravilo da PPK kupljene za više zone parkiranja vrijede i u nižoj zoni, jer one po novome vrijede samo za jedan blok unutar pripadajuće ili odabrane zone.

Nova pravila vrijede za sve korisnike povlaštenih uvjeta parkiranja pa tako osim za stanare, vrijede i za fizičke osobe – obrtnike te za pravne osobe, a blokovsko parkiranje jednako se odnosi na njih kao i na građane stanare.

Povlaštene parkirne karte moći će se kupovati unaprijed, na razdoblje od najviše 12 mjeseci. Za one koji imaju više automobila Grad Zagreb napominje da će pravila važiti za svaki automobil zasebno – dakle, ako korisnik ima dva vozila i jedno želi parkirati u pripadajućem bloku, a drugo u susjednom bloku, i to će biti moguće.

Pravila za postojeće korisnike

Svi građani koji na dan 26. 10. 2024. imaju važeću parkirališnu kartu, ona im od tada počinje vrijediti samo za blok kojemu pripadaju po prijavljenoj adresi prebivališta/boravišta. Za nastavak takvog korištenja ne treba učiniti ništa, jer će ih sustav automatski prepoznati kao korisnika pripadajućeg parkirališnog bloka.

Za aktivaciju važenja PPK na susjedni blok, potrebno je podnijeti zahtjev za poništenje izdane povlaštene parkirališne karte te ponovno proći autorizaciju. To se može učiniti od 26.10. na blagajni Centra za korisnike u Ulici grada Vukovara 41, na ePK portalu ili slanjem zahtjeva za izradom/obnovom autorizacije putem maila na infozgp@zgh.hr. Oni koji nakon ovih promjena više ne žel+e koristiti svoju PPK, mogu zatražiti poništenje važenja PPK uz povrat neiskorištenog dijela kupljene karte, na istim mjestima.