Do kada moramo imati zimske gume, a do kada upaljena svjetla? Ove godine situacija je specifična

Iako se dugi niz godina kod nas obveza upaljenih svjetala tijekom dana vezivala uz promjenu ljetnog i zimskog vremena, tome više nije tako. No, ove godine datumi se sasvim slučajno poklapaju

Autonet.hr petak, 29. ožujka 2024. u 07:00

Nadolazećeg vikenda, točno na Uskrs, u nedjelju 31. ožujka, vrijeme u 2 sata u noći računa se kao 3 sata, pa time počinje i ljetno računanje vremena. Ta tradicija nikako da se ukine na europskoj razini, pa je sasvim očekivano da ćemo s njom morati živjeti još tko zna koliko dugo. Međutim, ono što jest ukinuto to je obveza paljenja dnevnih svjetala tijekom vožnje danju, koja je jedno vrijeme bila datumski vezana uz početak i kraj zimskog računanja vremena.

Promjene u nedjelju

Prema važećem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (čl. 102), na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do – 31. ožujka. To znači da obveza paljenja svjetala tijekom dana, koju smo nekada mogli zaboraviti s ljetnim računanjem vremena, i ove godine prestaje na isti datum kada se pomiču kazaljke sata. Jedina je razlika, ako doslovno tumačimo slovo zakona, da ona neće prestati u 2 (odnosno 3) sata naredne nedjelje, već u 24 sata istoga dana.

Snijeg na cesti sve je rjeđi prizor, ali propisi su propisi
Snijeg na cesti sve je rjeđi prizor, ali propisi su propisi

Na motociklima i mopedima kratka svjetla moraju biti upaljena za vrijeme vožnje danju tijekom cijele godine. Kazna za nepridržavanje navedenih odredbi, propisana istim člankom istoga zakona, iznosi 30 eura.

Prelazak na ljetne gume

Dolaskom proljeća mijenja se još jedna obveza za vozače, a to je ona vezana za zimsku opremu. Vlasnici automobila koji su na njih postavili zimske gume, ljetne će legalno smjeti vratiti tek dva tjedna nakon Uskrsa, odnosno nakon 15. travnja, kada prestaje obveza korištenja zimske opreme.

Zimska oprema, podsjetimo, podrazumijeva 4 zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg u pripremi.