Ne postupite li nakon nesreće propisno, gubite prava iz obveznog auto osiguranja

Nova pravila iz Zakona o obveznim osiguranjima promijenit će neke ustaljene prakse, pa bi se bilo dobro upoznati s njima. Najvažnije promjene tiču se nadoknade štete nakon nezgode, što se može dogoditi svakome

Autonet.hr utorak, 2. siječnja 2024. u 12:00

Hrvatski sabor je 15. prosinca donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, koji će od ove godine biti na snazi. Kako smo već pisali, u njemu se na novi način regulira ponašanje nakon nastanka štete, što se primarno odnosi na odnos servisa, oštećenika i osiguranja. Ukratko – nakon sudara potrebno je ići u servis, a ne osiguravatelju. Osiguranja više neće moći sama procjenjivati i određivati koliko će stajati sat rada, već će štete na vozilu moći određivati i serviseri (a odluku o tome tko će raditi procjenu donosit će klijent).

Osim toga, potiho je kroz iste izmjene Zakona donesena još jedna bitna novost. Popunjavanje Europskog izvješća o nezgodi od sada će imati značajniju ulogu. Naime, ako nakon nesreće s ostalim sudionicima ne razmijenite podatke i ne popunite to izvješće, odnosno ne obavijestite policiju o nastaloj prometnoj nesreći – izgubit ćete prava iz obveznog osiguranja. To znači, pak, da nećete štetu moći naplatiti od osiguranja. Cilj ovakvih izmjena propisa jest umanjiti mogućnost da netko napusti mjesto nesreće, ističe HAK Revija.

Europsko izvješće o nezgodi – važno je imati ga uz sebe
Europsko izvješće o nezgodi – važno je imati ga uz sebe

Izmjene se tiču i vožnje pod utjecajem. Prema novim pravilima osigurana osoba gubi prava iz osiguranja ako je vozač upravljao vozilom pod utjecajem alkohola iznad ugovorene granice, droga te psihoaktivnih lijekova ili drugih psihoaktivnih tvari. U takvim slučajevima osiguravatelj će nakon isplate štete oštećenicima, imati pravo regresa prema svom osiguraniku koji je uzrokovao štetu. To pravo ograničeno je na ukupno 12 prosječnih neto plaća (prema zadnjem izvješću Državnog zavoda za statistiku), te troškove i kamate. Ako je vozač prometnu nesreću uzrokovao alkoholiziran, kad njegovo osiguravajuće društvo namiri štetu oštećenom, okreće se s financijskih zahtjevom prema njemu.

Reguliraju se i rokovi za utvrđivanje štete i isplatu: Osiguratelj je sada dužan najkasnije u roku od 60 dana od dana primitka odštetnog zahtjeva utvrditi osnovanost i visinu toga zahtjeva te dostaviti oštećenoj osobi pisanu odluku. Odgovorni osiguratelj dužan je i isplatiti iznos naknade štete u roku od 15 dana od dana slanja obrazložene ponude ili utemeljenog odgovora, a najkasnije u roku od 60 od dana primitka odštetnog zahtjeva.