Ove nedjelje mijenja se računanje vremena, a kad je vrijeme za promjenu guma?

Iako su određeno vrijeme promjene sata na zimsko vrijeme uključivale i određene obveze za vozače, to više nije međusobno povezano, ali se sve događa unutar samo nekoliko dana. Evo podsjetnika

Autonet.hr petak, 25. listopada 2024. u 20:20
📷 Freepic Mystic
Freepic Mystic

Stižu hladniji i kraći dani, što za vozače znači da će morati paziti da i danju voze s upaljenim svjetlima te da imaju adekvatnu zimsku opremu na svojim vozilima. U narednim danima dogodit će se nekoliko bitnih promjena, zakonski propisanih, pa donosimo točne informacije o tome kad se pomiče sat, kad treba početi paziti na dnevna svjetla te kad je potrebno montirati zimske gume za sigurno prometovanje.

Prvo će na snagu stupiti promjena vremena na zimsko računanje, već ove nedjelje, uz koju se svojevremeno vezala i obveza paljenja svjetala danju. No to više nije tako, pa se navedene promjene događaju odvojeno.

Tri datuma za upamtiti

Dakle, očekuje nas prvo pomicanje kazaljki: Sukladno trenutačno važećoj Uredbi o ljetnom računanju vremena, ono u 2024. godini završava ove nedjelje, 27. listopada 2024. u 4 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata. Zimsko računanje vremena trajat će do 30. ožujka 2025.

Nakon te promjene stiže obveza paljenja svjetala: Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka, stoji u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Dakle, za privikavanje na novo zimsko vrijeme i paljenje svjetala (ne čini li vam to automobil automatski) imat ćete pet dana.

Tek dva tjedna nakon toga na snagu stupa obveza korištenja zimske opreme. U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1.863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak. Na svim ostalim cestama zimska je oprema obvezna onda kad na tim cestama vladaju zimski uvjeti.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se:

  • četiri zimska pneumatika (M+S) ili
  • četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Kazna za nepoštivanje propisa o zimskoj opremi iznosi 130 eura, dok za izostanak upaljenih dnevnih ili kratkih svjetala novčana kazna iznosi 30 eura.