Kineska autoindustrija osnovala konzorcij za baterije s čvrstim elektrolitom

Veliki kineski proizvođači električnih automobila žele postati svjetski predvodnici i u novim baterijskim tehnologijama, pa su osnovali veliki konzorcij za razvoj tzv. "solid state" baterija

Autonet.hr petak, 16. veljače 2024. u 12:34

Kina je već sada predvodnik kad je riječ o električnim automobilima i s njima povezanim tehnologijama, a njihovo je tržište e-vozila najveće na svijetu. U toj se zemlji nalaze i brojni proizvođači vozila na struju, pa se može reći da su trenutačno svjetski lideri na tom polju. Kako bi to i ostali, uz dolazak novih tehnologija, sada su osnovali veliki konzorcij, koji će se baviti novim oblikom baterija. Baterije s čvrstim elektrolitom (solid state) imaju potencijal nastaviti tehnološki napredak baterijske tehnologije, jednom kada li-ionska tehnologija dosegne svoj fizikalni maksimum.

CASIP

Kineski je konzorcij nazvan China All-Solid-State Battery Collaborative Innovation Platform (CASIP), a uključuje šest od deset najvećih svjetskih proizvođača baterija za električne automobile: CATL, BYD-jev odjel FinDreams Battery, CALB, Svolt Energy Technology, EVE Energy i Gotion High-tech, a uključeni su i predstavnici proizvođača automobila – Nio i BYD. Cilj okupljanja u jedinstvenu platformu jest osnovati cijeli dobavni lanac za baterije čvrstog stanja do 2030. godine.

Partneri će unutar CASIP-a raditi na istraživanju tehnologija, znanstvenim istraživanjima te razvoju sustava proizvodnje baterija i automobila nove generacije. U rad organizacije bit će uključene i kineske vlasti putem stručnjaka iz nekoliko tijela – od Ministarstva gospodarstva, znanosti i tehnologije pa do agencija za nadzor sirovina i energetiku.

Razlika li-ionskih i čvrstih baterija 📷 Sino Voltaics
Razlika li-ionskih i čvrstih baterija Sino Voltaics

"Već 2025. ili 2026. godine prodavat će se više od polovice vozila pokretanih 'novom energijom', a mi moramo iskoristiti prednost velikog tržišta za ta vozila kako bismo u ranoj fazi pokrenuli proizvodnju baterija s čvrstim elektrolitom", poručeno je na svečanosti osnivanja konzorcija CASIP. Istaknuto je i da se ovom inicijativom Kinu želi zaštititi od mogućnosti da netko drugi (čitaj: Toyota) u skorijoj budućnosti razvije komercijalne "solid state" baterije i preuzme primat na tom polju.