Nissan za tri godine pokreće autonomnu mobilnost

Nakon testiranja koja traju još od 2017. godine, na proljeće 2027. kreće komercijalna upotreba, koja bi trebala riješiti problem s nedostatkom radne snage u javnom prijevozu

Autonet.hr subota, 2. ožujka 2024. u 07:00

O autonomnoj vožnji sve se više priča, pa iako ima puno skeptika - sve više tvrtki se želi okušati na ovom polju. Tako je i Nissan najavio kako kroz tri godine namjerava pokrenuti komercijalnu uslugu autonomne mobilnosti u Japanu. To je korak prema ostvarenju njihove dugoročne vizije Nissan Ambition 2030. Cilj te vizije je osnažiti mobilnost kroz rješavanje problema s uslugama prijevoza s kojima se suočavaju lokalne zajednice u Japanu. To se u velikoj mjeri odnosi na nedostatak radne snage koja brzo stari.

Doduše, treba znati kako se na tome radi već dulje vrijeme. Još od 2017. godine Nissan testira usluge mobilnosti. Među ostalim, to čini u gradskom području Minato Mirai u Yokohami te gradu Namie u prefekturi Fukushima. Tamo je usluga mobilnosti "Namie Smart Mobility" u primjeni od 2021. Usluge autonomne mobilnosti Nissan testira i u Londonu.

Sukladno brojnim testiranjima do sada, Nissan je najavio kako od proljeća 2027. namjerava ponuditi komercijalne usluge autonomne mobilnosti. Testiranje usluge uskoro započinje u gradskom području Minato Mirai. U sljedećoj godini testiranje bi mogli proširiti i na razna druga područja. Tijekom razdoblja testiranja, razina autonomne vožnje postupno će se optimizirati u skladu s ocjenom prihvatljivosti takve usluge kod kupaca, a sve kako bi se u konačnici omogućili oblici prijevoza bez vozača.