Rimac Grupa prva je u Hrvatskoj po broju međunarodno prijavljenih patenata

Unutar kompanije osnovali su poseban IP Legal tim radi očuvanja intelektualnog vlasništva, što ima rijetko koja kompanija u regiji. Najviše patentnih prijava imaju u EU, SAD-u i Kini

Autonet.hr nedjelja, 7. srpnja 2024. u 05:40

Rimac Grupa je svjetskoj javnosti najviše poznata po proizvodnji najnaprednijih hiperautomobila na svijetu, no tvrtka koju predvodi osnivač i glavni izvršni direktor Mate Rimac ima još niz "skrivenih" aduta u svom poslovanju. Jedan od njih su svakako patenti. Prema posljednjim dostupnim podacima iz 2022. godine, kompanije u sklopu Rimac Grupe skupa imaju više od stotinu patentnih prijava te se nalaze na prvom mjestu po broju međunarodno prijavljenih patenata iz Hrvatske. S obzirom na to da su lani prijavili značajno veći broj u odnosu na 2022., možemo pretpostaviti da će ta statistika u lanjskim podacima biti još izraženija.

Patenti se mogu prijaviti u skoro svim svjetskim zemljama, a Rimac najviše prijava ima u EU, SAD-u i Kini jer su to njihova glavna tržišta ili proizvodne zemlje za tu tehnologiju. Važno je naglasiti kako oni ne patentiraju tehnologije samo za vlastite hiperautomobile, već i za tehnologiju koju razvija Rimac Technology za globalne proizvođače automobila – primjerice u sektoru izrade sustava za električne pogone i baterijske sustave. Slijedom navedenih podataka obratili smo se kompaniji u potrazi za dodatnim detaljima.

Dugotrajni postupak patentiranja

Doznajemo tako da je jedan od posljednjih izuma, za koji su podnijeli patentnu prijavu, sustav iznimno brzog utvrđivanja proboja izolacije u električnom krugu te posljedično mogućnost njegovog brzog isključivanja u slučaju potrebe. To je posebno zanimljivo u kontekstu visokog napona, koji je prisutan u električnim automobilima. U tom konkretnom postupku proces priznavanja patenta trajao je otprilike tri i pol godine, što je – koliko god to možda čudno zvučalo – u stvari vrlo kratko u svjetskim okvirima.

Branimir Puškarić
Branimir Puškarić

"Postupak patentiranja vrlo je kompleksan, dugotrajan i skup, za što postoji dosta razloga. Glavni je veliki broj patentnih prijava koje se godišnje prijavljuju, čiji broj u pravilu svake godine raste, a patentni uredi svaku aplikaciju moraju detaljno proučiti ispunjava li uvjete za priznanje patentne zaštite. Proučavanje zapravo znači da taj izum moraju usporediti sa svim postojećim tehničkim rješenjima, tzv. stanjem tehnike, za što koriste posebne sveobuhvatne baze podataka svjetskih patenata, patentnih prijava i stručne tehničke literature koje broje više od 100 milijuna dokumenata. Ako je izum u odnosu na stanje tehnike nov, inventivan i industrijski primjenjiv – bit će priznat kao patent", objasnio je za Autonet Branimir Puškarić, Intellectual Property Manager u Rimac Technology.

Poseban IP Legal tim

Kod procesa patentiranja iznimno je važna povjerljivost podataka jer u pravilu svaka javna objava izuma prije podnošenja patentne prijave automatski eliminira izum od mogućnosti patentiranja. Time se i gubi mogućnost da ga se licencira trećim stranama, koje će ga komercijalno iskorištavati.

Rimac Technology je s ciljem očuvanja intelektualnog vlasništva (IP) unutar kompanije osnovala poseban IP Legal tim sastavljen od visokokvalificiranih stručnjaka u svojim područjima, koji obuhvaćaju glavna polja zaštite intelektualnog vlasništva – što ima malo koja druga kompanija u Hrvatskoj ili regiji. Na čelu odjela je naš sugovornik, uz njega su tu još dvojica patentnih inženjera te stručnjakinja za žigove i industrijske dizajne, s time da im podršku daje i kolega iz pravnog odjela, koji se bavi tematikom softvera otvorenog koda.

"Gore navedeni rezultati IP Legal tima su značajniji imajući na umu da smo u razvoj IP-a krenuli tek prije nekoliko godina, da je za to bilo potrebno okupiti tim stručnjaka iz zemlje i inozemstva koji to mogu provesti u djelo, pa mi je drago što danas mogu mirno reći da ravnopravno stojimo u IP krugovima u inozemstvu uz kolege iz drugih kompanija iz europske i svjetske automobilske industrije", zaključuje Puškarić.