Test

Hyundai i30 N 2.0 T-GDI Performance - Prvi i odmah pun pogodak

📷 foto: Saša Lisjak
Hrvoje Gattin ponedjeljak, 4. lipnja 2018. u 00:00

Koliko god smo dolazak prvog sportskog Hyundaija očekivali s neskrivenim uzbuđenjem, priznajemo da u isto vrijeme zapravo i nismo znali što možemo očekivati. I baš zbog toga, posebno nas veseli što je ovom automobilu praktički nemoguće naći zamjerku. Da, i30 N je stvarno toliko dobar

OSOBNA ISKAZNICA TESTIRANOG AUTOMOBILA
obujam motora / snaga / brzina 1998 cm3 / 275 KS / 250 (244) km/h
prosječna potrošnja / emisija CO2 7,1 (9,8) l/100 km / 163 g/km
cijena bez / s dodatnom opremom 252.990 kn (34.262 Eur) / 267.914 kn (36.283 Eur)

Vremena se mijenjaju i to, suprotno onome što nam na dnevnoj bazi serviraju brojni dežurni pesimisti, ne nužno na gore. Istina, gorivo je evo opet poskupilo, a automobili već neko vrijeme uglavnom nalikuju kao jaje jajetu. Možda ne toliko izgledom, ali suštinom i voznim osobinama svakako... No, baš zbog toga vijesti poput one da je proizvođač poput Hyundaija formirao performance odjel i odlučio napraviti punokrvni sportski model, ljubiteljima automobila znače mnogo.

Tim više što se u ovom slučaju već od početka cijele priče dalo naslutiti da korejska tvrtka doista namjerava napraviti ozbiljan posao, a ne samo okrenuti kakav marketinški spin: na čelo odjela N (nazvanog prema hyundaijevom korejskom centru Namyangu, ali i Nürburgringu) doveden je Albert Biermann, nekadašnji šef BMW-ovog odjela M, a baš negdje u to vrijeme pokrenuta je operacija povratka Hyundaija u svjetsko rally prvenstvo. Inače, dok ovo pišemo, upravo je Hyundai vodeći u konstruktorskom poretku WRC-a...

Dizajn, ergonomija, unutrašnjost

Da je i30 N stvoren na čvrstim temeljima bit će jasno svakome tko je imao prilike barem zaviriti u novu generaciju popularnog korejskog kompakta. On pruža ozbiljan, ali opet dovoljno dopadljiv nastup, ali punu legitimaciju dobiva na dodir i to se potvrđuje i u slučaju N-a. Za cestovna vozila neobična, vrlo atraktivna plava nijansa daje mu dodatnu dozu privlačnosti, no sigurni smo da bi ovaj auto izgledao dobro u svakoj boji.

Za veliku razliku, međutim, doista ne treba mnogo: ovdje su novi branici s upadljivom crvenom linijom, krovni spojler, dvije ispušne cijevi, 19-colni naplaci i, to je uglavnom sve. Ista filozofija primijenjena je i u putničkom prostoru, gdje je sve praktički jednako kao i u velikoserijskom i30, ali opet drukčije i to u onoj najboljoj mjeri. U praksi to znači da je cijela unutrašnjost oplemenjena kvalitetnijim materijalima, uključujući bolju plastiku i dojam još solidnije izrade, kao i vrhunska sjedala u kombinaciji kože i Alcantare koje su istodobno i udobna i sportski čvrsta te doista dobro pridržavaju tijelo.

Slično kao što je to slučaj i sa svakim drugim izvedbama modela i30, izvedba N demonstrira uzornu ergonomiju i primjereno grupiranje komandi, gotovo sasvim raščišćenu i vrlo preglednu glavnu instrumentnu ploču i veliki dodirni zaslon kojim se upravlja većinom raspoloživih funkcija. Ručica mjenjača je sjajno pogođena i postavljena pedalj od najbližeg ruba upravljača i odmah uz polugu dobre stare mehaničke parkirne kočnice.

Vozač će ovdje biti sretan, u to nema sumnje, a ni putnici se ne bi trebali buniti: mjesta na stražnjoj klupi ima sasvim dovoljno, a prtljažnik prima solidnih 381 / 1287 litara. Inače, to u modelu i30 može biti i bolje (395 / 1301 dm3), ali je malo prostora ovdje zauzelo posebno ojačanje stražnjeg ovjesa, u obliku cijevne konstrukcije vidljive odmah iza naslona stražnjih sjedala.

Serijska i dodatna oprema

Budući da se kod automobila kao što je i30 N podrazumijeva kako predstavlja vrhunac ponude jednog ionako značajnog modela, jasno je da je serijska oprema kod njega već u startu vrlo bogata.

Govorimo li o paketu Sport koji dolazi s 250 KS snažnom motorizacijom, on donosi niz sigurnosnih i komfornih elemenata, pa između ostaloga uključuje LKAS sustav upozorenja i korekcije putanje prilikom promjene vozne trake, FCWS upozorenje o mogućem frontalnom sudaru, DAA sustav za nadzor umora kod vozača, HBA automatsko uključivanje dugih svjetala, kameru za vožnju unatrag te prednje i stražnje senzore, bežični punjač za pametne uređaje, Bluetooth s prepoznavanjem glasa, navigaciju s integriranim 8-inčnim dodirnim zaslonom...

Paket Performance, koji se isporučuje uz snažniju motorizaciju i kakav smo ovom prilikom isprobali, umjesto 18- ima 19-colne alu-naplatke s pirellijevim pneumaticima, spomenuto posebno ojačanje stražnjeg ovjesa i diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Za doplate tako ne ostaje mnogo prostora pa je testni automobil od opcija imao tek metalik boju i paket udobnost koji donosi ova doista posebna sjedala.

Motor i prijenos

Uz dužno poštovanje svim ostalim pogonskim idejama, dvolitreni benzinski turbo zapravo je prvi, logičan pa možda i jedini pravi izbor motora za hot hatch u ovoj klasi. Naime, ako je dobro pogođena, upravo je spomenuta kombinacija prava mjera za klasične "paprene kompakte" s prednjim pogonom. A ova hyundaijeva, postaje to jasno vrlo brzo nakon prvog odlučnog pritiska na gas, itekako je dobro pogođena.

Za razliku od osnovnog paketa opreme Sport s motorom snage od 250 KS, ovaj 2.0 T-GDI Performance raspolaže s 275 KS i 353 Nm okretnog momenta, odnosno 378 Nm u kratkotrajnom, do najviše sedam sekundi dugom overboostu, što već i ovako na papiru zvuči obećavajuće, a punu dimenziju dobija s pritiskom na tipku za start i buđenjem motora.

 

Mjenjač koji hyundai nudi uz i30 N je isključivo ručni, 6-stupanjski i u svakom je pogledu odličan. Izvrsno odmjeren, precizan i brz, baš kako treba, a uspješnost suradnje s njim najbolje pokazuju performanse ovog automobila, okrunjene najvećom brzinom od 250 km/h (test: 244 km/h) i ubrzanjem do 100 km/h za 6,1 sekundu (test: 6,6 s). Vikend trkače, naime, vjerojatno će posebno razveseliti podatak da je tu na raspolaganju i launch control, no pritom treba znati da ga neće moći koristiti baš na svakom semaforu: svaka njegova aktivacija uvjetovana je propisanim trominutnim hlađenjem. I bolje, jer tu sigurno nitko ne želi ni kvarove ni ikakve dodatne troškove.

Oni u obliku računa za gorivo, naime, bit će sasvim dovoljni jer i30 svoj temperament pokazuje kako na cesti, tako i na benzinskoj crpki. Hyundai, doduše, za njega deklarira vrijednost potrošnje u mješovitoj vožnji od 7,1 l/100 km, u gradskoj vožnji 9,7 litara, a na otvorenoj cesti 5,7 l/100 km. No, realno je stanje stvari malo drukčije pa treba računati s oko dvije do gotovo tri litre više na svaku od spomenutih brojki. Tako smo u gradskoj vožnji trebali 11,4 l/100 km, dok je vrijednost u mješovitoj vožnji dosegla 9,8 litara.

Za upravljačem

I one, potpuno imune na oktanska uzbuđenja, brzo će probuditi moćan zvuk Hyundaija i30 N, ako ništa drugo onda barem onoliko da posegnu za tipkom Drive Mode lijevo na upravljaču i provjere što to, osim uobičajenih načina rada Normal i Eco, nudi onaj treći - Sport. A kada im se to svidi, što s još bržim odzivom na gas i sportskim postavkama ovjesa i upravljačkog sustava zasigurno hoće, tu je (na upravljaču desno) i tipka za aktivaciju načina rada N, s prigodnom kockastom zastavicom. I tek će tada i30 N pokazati svoje pravo lice: na svaki pritisak na gas i svaki pa i najmanji zakret ionako preciznog upravljača, reagirat će munjevito, a potmulu tutnjavu motora upotpunit će prilično glasne eksplozije iz ispuha prilikom otpuštanja gasa i promjene stupnja prijenosa.

I nakon toga više neće biti ravnodušnih, jer osim što pritom izgleda i zvuči fantastično, N (koji je u odnosu na i30 niži za 8 mm) vozi se doista odlično, zahvaljujući kako ovjesu, tako i diferencijalu s ograničenim proklizavanjem i pametnom ESC sustavu koji ne dokida svaku zabavu nego dopušta dosta sportskih manevara s automobilom. Kočnice su, treba reći i to, na visini svog zadatka: zahvaljujući 19-colnim kotačima tu stanu veliki ventilirani diskovi i to 345 mm sprijeda, te 314 otraga.

No, ukoliko niti to nekome neće biti dovoljno, i30 N nudi i peti način rada nazvan N Custom, koji omogućava dodatna individualna podešavanja i to odziva motora, zvuka ispušnog sustava, diferencijala, ovjesa, upravljača, ESP-a pa čak i automatskog usklađivanja okretaja pri prebacivanju u niži stupanj prijenosa. Ono se, zanimljivo je, može i uključiti ili isključiti i to putem zasebne tipke na obruču upravljača, a kada je aktivno, automatski će nakratko pojačati gas pri promjeni u niži stupanj prijenosa čime se olakšava stabiliziranje vozila prilikom kočenja.

Mnogo je to, doista mnogo opcija, ali sve nekako imaju smisla i za razliku od nekih drugih slučajeva gdje vozač najčešće isproba sve mogućnosti, ali se nekako odluči za jednu i gotovo je nikad ne mijenja, ovdje smo se s postavkama "igrali" sve do kraja testnog razdoblja. I pritom uživali kao i prvoga dana.

I na kraju...

Premda su neki pomislili da Hyundai s ulaskom u segment hot hatch automobila zapravo donosi svojevrsnu demonstraciju trenutne moći, jer je nešto ranije pokazao da između itekako dobro zna raditi i obiteljske SUV-ove i luksuzne premium limuzine poput Genesisa, doživjeti N tek kao uspjelu pokaznu vježbu bila bi ozbiljna greška.

Kad stvorite odjel koji je u stanju već iz prve napraviti ovako dobar sportski automobil, možete biti sigurni da će u budućnosti raditi još bolje. I Hyundai i njegovi kupci, dosadašnji i budući, imaju još jedan razlog za zadovoljstvo. Konkurencija, s druge strane, treba ozbiljno zasukati rukave, i to bez obzira o kome govorili. Da, i30 N je stvarno toliko dobar, a kad tek zamislimo kakav bi bio nekadašnji simpatični hyundaijev Coupé u izdanju poput ovoga! Ah...

Tehnički podaci

KAROSERIJA
oblik Kombilimuzina (2 volumena) s petorim vratima i 5 mjesta za putnike
koeficijent otpora zraka Cd = 0,33
MOTOR
konstrukcija 4-cilindrični redni benzinski postavljen naprijed poprečno, 4 ventila po cilindru, 1 TwinScroll turbopunjač s najvećim nadpritiskom od 1,2 bara i međuhladnjakom, glava i blok od lake legure, Rev-matching, sustav Start & Stop ISG, Euro 6
obujam 1998 cm3
provrt i hod klipa 86,0 x 86,0 mm
omjer kompresije 9,5 : 1
najveća snaga 202 kW (275 KS) pri 6000 o/min
najveći okretni moment 353 Nm između 1450 i 4700 o/min (overboost: 378 Nm između 175 i 4200 o/min, najviše 7 sekundi)
specifična snaga 101,1 kW/l (137,6 KS/l)
PRIJENOS SNAGE
pogon i mjenjač Pogon na prednje kotače, ručni mjenjač sa 6 stupnjeva prijenosa, Launch Control, elektronički nadzirani diferencijal s ograničenim proklizavanjem
prijenosni omjeri I 3,08; II 1,93; III 1,70; IV 1,28; V 1,03; VI 0,85; hod unazad 3,59
PODVOZJE
prednji ovjes McPhersonove opružne noge s podesivim teleskopskim amortizerima, N-Power Sense osovina s poprečnim ramenima i stabizator
stražnji ovjes Višedjelna osovina s dvostrukima ramenima, podesivi teleskopski amortizeri, i spiralne opruge
upravljač S nazubljenom letvom, elektromehanički progresivni servoojačivač, 2,14 okretaja, aktivni Lane Keeeping Assist
KOČNICE
prednje Ventilirani disk promjera 345 mm
stražnje Ventilirani disk promjera 314 mm
oprema EBV, BAS, ESC, VSM, HAC, CBA
KOTAČI
naplaci Naplaci od lake legure dimenzija 8,0 J x 19
pneumatici Dimenzija 235/35 R19 (na testnom vozilu: Pirelli Sottozero 3 M+S)
oprema Rezervni kotač smanjenih dimenzija
DIMENZIJE
dužina x širina x visina 4335 x 1795 x 1447 mm
međuosovinski razmak 2650 mm
trag kotača 1556 / 1564 mm
najmanja udaljenost od podloge 132 mm
prevjesi 905 / 780 mm
krug okretanja 11,6 m
obujam prtljažnika 381 / 1287 dm3
spremnik za gorivo 50 l
MASE
prazno vozilo 1429 kg
najveća dozvoljena 1950 kg
dozvoljeno opterećenje 521 kg
dozvoljeno opterećenje krova 80 kg
dozvoljena masa prikolice 700 kg bez kočnice / 1600 kg s kočnicom (do 12% nagiba)
specifično opterećenje 7,07 kg/kW (5,20 kg/KS)
VOZNA SVOJSTVA
najveća brzina 250 km/h (tvornički podatak), 244 km/h (test)
ubrzanje 0 - 100 km/h 6,1 s (tvornički podatak), 6,6 s (test)
ubrzanje 80 - 120 km/h 5,6 s (tvornički podatak)
POTROŠNJA GORIVA
u gradu 9,7 l/100 km (tvornički podatak), 11,4 l/100 km (test)
na otvorenoj cesti 5,7 l/100 km (tvornički podatak), 6,9 l/100 km (test)
mješovita vožnja 7,1 l/100 km (tvornički podatak), 9,8 l/100 km (test)
autonomija u gradu 515 km (tvornički podatak), 439 km (test)
autonomija na otvor. cesti 877 km (tvornički podatak), 725 km (test)
prosječna emisija co2 163 g/km
KATALOŠKA CIJENA
do registracije 252.990 kn (34.262 Eur), vozilo s navedenom dodatnom opremom 267.914 kn (36.283 Eur)
JAMSTVO
na mehaničke komponente 5 godina / bez ograničenja broja prijeđenih km
pomoć na cesti Hyundai mobilno jamstvo
dodatno  
ZASTUPNIK ZA HRVATSKU
  Hyundai Hrvatska Zagrebačka cesta 33, 10360 Sesvete