Test

Hyundai Kona 1.0 T-GDI ROCKit - Privlači izvana, osvaja iznutra

📷 foto: Saša Lisjak
Hrvoje Gattin četvrtak, 12. travnja 2018. u 00:00

Segment koji posljednjih godina bilježi rast kao nijedan drugi postao je nedavno bogatiji i za prvi hyundaijev crossover. Kona nastupa agresivno, no u Hyundaiju znaju da za uspjeh nije dovoljno šokirati pa Kona može ponuditi štošta. Pitanje je samo sviđa li vam se to ili ne

OSOBNA ISKAZNICA TESTIRANOG AUTOMOBILA
obujam motora / snaga / brzina 998 cm3 / 120 KS / 181 (180) km/h
prosječna potrošnja / emisija CO2 5,4 (6,9) l/100 km / 125 g/km
cijena bez / s dodatnom opremom 140.990 kn (18.995 Eur) / 146.690 kn (19.763 Eur)

Kad nešto pali, treba iskoristiti priliku i pobrati vrhnje dok je moguće, a proizvođači automobila to itekako dobro znaju. Kona, naime, pripada segmentu koji je tijekom posljednjih godina zabilježio ogroman rast - crossoverima i svatko tko nešto znači u autoindustriji shvatio je da u svojoj ponudi mora imati odgovarajući model. Kona u tu priču stiže na valu nekolicine novopridošlih, redom zanimljivih automobila.

U ovu itekako dinamičnu tržišnu utakmicu ne ide se bez dobrog plana pa smo dolazak hyundaijevog aduta dočekali s posebnim zanimanjem. Znajući što sve Koreanci rade u posljednje vrijeme, od angažmana već dokazanih inženjerskih i dizajnerskih imena pa do pokretanja vlastitog Performance odjela N, vjerujemo da su i ovu zadaću odradili kako treba.

Dizajn, ergonomija, unutrašnjost

Što reći o dizajnu Konina eksterijera, osim da je doista hrabar? Kako to obično biva s automobilima avangardnog vizualnog nastupa, javnost se i oko izgleda novog Hyundaija snažno polarizirala čim je otkriven. Nekima se izrazito sviđa, a nekima je izrazito odbojan, no bez obzira kojoj skupini pripadao, niti jedan mu promatrač neće moći zamjeriti da je dosadan ili neprimjetan u moru sličnih suvremenih automobila.

Kod konkretnog primjerka dodatni je posao u tom smislu odradila i njegova neobična boja, no ne sumnjamo da Kona i u bilo kojoj drugoj izgleda vrlo upečatljivo. Slično je, podsjetimo se, svojedobno nastupio i rodonačelnik klase, nissanov Juke.

Unutrašnjost, međutim, nakon neobične vanjštine djeluje prilično - obično. Prepoznatljivim hyundaijevim elementima kokpita nema se što posebno za prigovoriti u smislu ergonomije (sve je tu dosta uredno i smisleno posloženo), ne sveopće sivilo ne uspijevaju sasvim razbiti niti kontrastni zeleni prošivi, pojasevi te obrubi otvora ventilacije. Pokoji bod za preglednost Kona gubi na uskom stražnjem staklu, a za prostranost na mjestu za koljena putnika na stražnjoj klupi. No, Kona je ipak crossover subkompaktne klase. Tu jednostavno ne treba očekivati čuda...

Isto vrijedi i za prtljažnik: sa solidnih 361 dm3 osnovnog obujma upotrebljiv je već u startu, a s oborenim naslonom stražnje klupe, pri čemu nastaje ravna površina, zaprimit će 1141 litru. Rezervni kotač smanjenih dimenzija standard je od drugog paketa LIVEit, što znači da će sa setom za popravak u slučaju potrebe morati baratati samo kupci izvedbi osnovne opreme...

Serijska i dodatna oprema

Oprema ROCKit u cjeniku stoji tik uz najbogatiju opciju LOVEit i donosi niz korisnih, ali i vrlo atraktivnih pa i "šminkerskih" detalja poput bežičnog punjača za pametni telefon, audio sustava Krell s osam zvučnika, senzora za kišu, LED svjetala s automatskim aktiviranjem dugog snopa, crne rešetke s kromiranom obrubom, navigacije s dodirnim 8-inčnim zaslonom... Ukratko, Kona ROCKit je već u startu jako dobro opremljena, a za puni doživljaj ovdje su se pobrinuli još i boja karoserije Acid Yellow i paket za personalizaciju nazvan tkanina/koža Lime što zajedno povećava cijenu testiranog automobila za 5.700 kn.

Osim već pobrojanih elemenata u boji limete, zahvaljujući paketu za personalizaciju sjedala su presvučena kombinacijom kože i tkanine, obloga krova je u crnoj boji, a ručice vratiju i donji krak upravljača su visokog sjaja. Što se sigurnosti tiče, Kona je izdašna već od paketa DRIVEit pa već i osnovni primjerci imaju, između ostalog, Hill-Holder, Lane Keeping Assist, Driver Attention Warning... Konačno, u Hyundaiju se ne škrtari niti prema pitanju komfora i drugih detalja: 1-zonski automatski klima-uređaj, tempomat, koža na upravljaču, elektrificirani prozori i retrovizori, alu-naplaci... Sve to ima baš svaka Kona!

Motor i prijenos

Dok ponudu ne upotpune i druge pogonske opcije - dizelska koja bi trebala stići na ljeto, a zatim i upravo otkrivena električna, kupci Kone mogu birati između dva benzinca: 1,0-litrenog 3-cilindričnog T-GDI sa 120 KS i snažnijeg 1,6-litrenog T-GDI pogona sa četiri cilindra i snagom od 177 KS. Potonji dolazi samo uz automatski mjenjač i pogon na sve kotače, tako da je za sve druge izvedbe, uključujući i ovu koju smo imali prilike testirati, zadužen manji agregat. Tipičan 3-cilindrični benzinski turbo bespogovorno ispunjava sve želje u gradskim uvjetima, kao i na drugim manje zahtjevnim relacijama.

U startu će se ovako motorizirana Kona sasvim dobro snaći, no s ozbiljnijim povećanjem brzine neizbježno počinje pokazivati i svoju drugu stranu. Na autocesti tako ovaj maleni motor zna biti i glasniji i manje uglađen od očekivanja, a proporcionalno s time rast će mu i potrošnja: od oko 5,5 l/100 km na otvorenoj cesti, do gotovo 8 u zahtjevnijim uvjetima grada ili pri visokim brzinama. Za manje brojke ovdje će vam trebati kudikamo više pažnje. Mjenjač sa šest stupnjeva je dovoljno precizan i dobro odmjeren i na njega ne bi trebalo biti zamjerki, tim više što je on jedini izbor uz spomenuti motor.

Za upravljačem

Sa 17 cm udaljenosti od podloge Kona je taman dovoljno visoka da vozaču pruži osjećaj nešto bolje preglednosti i samopouzdanja pri silasku s ceste na kakav šumski put ili makadam. Puno više od toga, dakako, ovdje ne treba očekivati, posebno ne u izdanju s prednjim pogonom poput testnoga. No, Konin ovjes svoj posao obavlja najbolje upravo tamo gdje je najpotrebnije i gdje provodi najviše vremena - na gradskim ulicama i pri susretima s uspornicima i uvijek nezgodnim rubnjacima. Pri tome mu pomažu i pneumatici koji uz dimenzije 215/55 R17 imaju dovoljnu visinu poprečnog presjeka da vožnja njima nikad ne postane neudobna.

Premda joj to nije osnovna namjena, i na otvorenoj cesti Kona pruža više od očekivanja i u opetovanoj izmjeni smjera djeluje prilično uravnoteženo. Poniranje prednjeg dijela u oštrijim je zavojima i unatoč nešto višem težištu usporedivo s automobilima gradske klase, čemu pogoduje i solidno odmjereni upravljač.

Performanse su, pak, u skladu s očekivanjima i mogućnostima motorizacije: 12,0 sekundi za ubrzanje od 0 do 100 km/h (test: 12,4 s) te 181 km/h (test: 180 km/h) daleko su od rekordnih brojki, no većini vozača koji biraju ovakav automobil to ne bi trebalo biti zamjerka. Pri tome će im vjerojatno više značiti, primjerice, Downhill Brake Control, koji funkcionira besprijekorno i na snijegom prekrivenoj nizbrdici i sigurno održava brzinu kretanja na 10 km/h.

I na kraju...

Među nikad većom konkurencijom u klasi Kona se doista nema čega sramiti. Motorizacija bi joj možda mogla biti bogatija, no to će se popraviti dolaskom dizelske opcije, a kada cijeloj priči nadodamo i netom predstavljenu električnu izvedbu, hyundaijev će mali SUV na ovom području u trenu nadjačati dobar dio konkurencije.

Iz mase, k tome, iskače i zahvaljujući neobičnom izgledu kao i činjenicom da spada među manji dio modela svoje vrste koje je moguće opremiti i pogonom na sva četiri kotača. Mogućnost odabira između nekoliko razina opreme, također ide u prilog, baš kao i cijena koja bi mogla privući i one kupce kakve inače Kona ne bi zanimala. Zato neće biti posebno iznenađenje ako ovaj Hyundai počnemo češće susretati na našim cestama.

Tehnički podaci 

KAROSERIJA
oblik SUV (2 volumena) s petorim vratima i 5 mjesta za putnike
koeficijent otpora zraka Cd = 0,33
MOTOR
konstrukcija 3-cilindrični redni benzinski (T-GDI) postavljen naprijed poprečno, 4 ventila po cilindru, 2 bregasta vratila u glavi pokretana lancem, glava i blok od lake legure, izravno ubrizgavanje goriva, 1 turbopunjač, međuhladnjak, sustav Start & Stop (ISG), ulje 3,9 l, Euro 6
obujam 998 cm3
provrt i hod klipa 71 x 84 mm
omjer kompresije 10,0 : 1
najveća snaga 88 kW (120 KS) pri 6000 o/min
najveći okretni moment 172 Nm pri 1500-4000 o/min
specifična snaga 88,2 kW/l (120,2 KS/l)
PRIJENOS SNAGE
pogon i mjenjač Pogon na prednje kotače, ručni mjenjač sa 6 stupnjeva prijenosa
prijenosni omjeri I 3,77; II 2,05; III 1,29; IV 0,97; V 0,77; VI 0,64; hod unazad 3,70
PODVOZJE
prednji ovjes Sprijeda McPhersonove opružne noge, poprečna ramena i stabilizator
stražnji ovjes Straga polukruta osovina, opružne noge, spiralne opruge i stabilizator
upravljač Progresivni električni servoojačivač upravljača s nazubljenom letvom, prijenosni omjer 13,8 : 1, 2,5 okretaja
KOČNICE
prednje Ventilirani disk promjera 320 mm
stražnje Puni disk promjera 284 mm
oprema ABS, BAS, TCS, ESP, Hill-Holder, upozorenje na sudar sa zaštitom pješaka, autonomno kočenje
KOTAČI
naplaci Naplaci od lake legure dimenzija 7,0 J x 17
pneumatici Dimenzija 215/55 R 17 (na testiranom vozilu: Hankook I cept evo2 M+S)
oprema Rezervni kotač za privremenu uporabu
DIMENZIJE
dužina x širina x visina 4165 x 1800 x 1550 mm
međuosovinski razmak 2600 mm
trag kotača 1563 / 1572 mm
najmanja udaljenost od podloge 170 mm
prevjesi 845 / 720 mm
kutevi prilazni 15,7° / odlazni 29,0°
krug okretanja 10,6 m
obujam prtljažnika 361 / 1143 dm3
spremnik za gorivo 50 l
MASE
prazno vozilo 1158 kg
najveća dozvoljena 1775 kg
dozvoljeno opterećenje 617 kg
dozvoljeno opterećenje krova 80 kg
dozvoljena masa prikolice 600 kg bez kočnice / 1200 kg s kočnicom
specifično opterećenje 13,2 kg/kW (9,7 kg/KS)
VOZNA SVOJSTVA
najveća brzina 181 km/h (tvornički podatak), 180 km/h (test)
ubrzanje 0 - 100 km/h 12,0 s (tvornički podatak), 12,4 s (test)
ubrzanje 80 - 120 km/h 16,2 s (tvornički podatak)
POTROŠNJA GORIVA
u gradu 6,3 l/100 km (tvornički podatak), 7,8 l/100 km (test)
na otvorenoj cesti 5,0 l/100 km (tvornički podatak), 5,7 l/100 km (test)
mješovita vožnja 5,4 l/100 km (tvornički podatak), 6,9 l/100 km (test)
autonomija u gradu 794 km (tvornički podatak), 641 km (test)
autonomija na otvor. cesti 1000 km (tvornički podatak), 877 km (test)
prosječna emisija co2 125 g/km
KATALOŠKA CIJENA
do registracije 140.990 kn (18.995 Eur), testirano vozilo s navedenom dodatnom opremom 146.690 kn (19.763 Eur)
JAMSTVO
na mehaničke komponente 5 godina / bez ograničenja broja prijeđenih km
pomoć na cesti Hyundai mobilno jamstvo
ZASTUPNIK ZA HRVATSKU
  Hyundai Hrvatska Zagrebačka cesta 33, 10360 Sesvete