Američki električni leteći automobil mogao bi uskoro u serijsku proizvodnju

Kompanija Alef Aeronautics pronašla je partnera koji će za njih proizvoditi leteći automobil Model A, a navodno za njega već imaju 3.200 potpisanih prednarudžbi

Sandro Vrbanus nedjelja, 22. rujna 2024. u 15:03

Kalifornijski startup, ili kako se sami nešto zvučnije opisuju "kompanija za održivu mobilnost" Alef Aeronautics, načinila je velik korak ka dovođenju svojeg prvog proizvoda na tržište. Nakon predstavljanja krajem 2022. godine, pa potom i lanjskog dobivanja dozvole za obavljanje pokusnih letova, njihov leteći automobil sada je dobio i partnere za serijsku proizvodnju.

Alef je za to angažirao dvije tvtke, PUCARA Aero i MYC, koji su specijalizirani za proizvodnju komponenata u avioindustriji. Među njihovim se kupcima ističu Boeing i Airbus. Za svoje klijente su dosad već proizvodili stotine dijelova, kako za civilne, tako i za vojne zrakoplove, helikoptere i dronove. Specijalnost su im dijelovi motora, strukturalne komponente, kao i instalacija električnih i hidrauličnih sustava te avionike. S tim iskustvom, trebali bi biti sposobni provesti plan Alefa u stvarnost – pa tržištu ponuditi pravi, futuristički, leteći automobil.

Model A

Leteći automobil Model A predstavljen je prije dvije godine. Oblikom nalikuje na maleni cestovni coupé, s tom razlikom što ima mogućnost i voziti cestom i letjeti zrakom. Na cesti bi trebao s jednim punjenjem baterija moći prevaliti oko 320, a zrakom oko 180 kilometara, pritom prevozeći uz pilota najviše jednog putnika. Pogon bi bio baterijsko-električni s osam rotora, bez otvorenih propelera, jer njih u potpunosti pokriva mrežasta gornja površina karoserije. Najavljen je i poluautomatski sustav sigurnosti i stabilizacije u letu.

Alef je već zaprimio oko 3.200 narudžbi za ovaj proizvod, a ranije je bilo najavljeno da mu je planirana cijena nemalih 300.000 dolara. Narudžbe se i dalje mogu predati putem njihove stranice, gdje se uplaćuje polog od 150 dolara za redovni ili pak 1.500 za prioritetni red čekanja. Električni VTOL automobil bit će izrađen prema standardima koje propisuju FAA i EASA te ostala relevantna tijela, proizvodnja bi trebala započeti već u četvrtom tromjesečju sljedeće godine, a ubrzo nakon toga najavljuju se i prve isporuke.

Ostvari li se sve to kako ambiciozno najavljuju iz Alefa, sljedeći će im projekt biti još atraktivniji. U razvoju je, naime, Model Z, leteći četverosjed po planiranoj cijeni od samo 35.000 dolara, s očekivanim dolaskom na tržište 2035. godine.