Elon Musk predstavio Tesline Cybercab, RoboVan i Optimus, te najavio "eru blagostanja"

U Burbanku, Kalifornija, predstavljen je dugo očekivani robotaksi nazvan Cybercab. Kao dodatno iznenađenje stigao je i mini autobus Robovan, a prošetali su i roboti Optimus. Pravi izazov za Teslu počinje tek sada, kada tvrtka mora ispuniti svoja obećanja da će sve to uvesti u uporabu

Ivan Podnar petak, 11. listopada 2024. u 09:32

Tesla je poznata po organiziranju događaja koji izazivaju značajan interes javnosti, uključujući predstavljanja vozila, Dan baterija i Dan autonomije. Kao i večeras, na događaju "We, Robot" u Warner Bros. Studios u Burbanku, Kalifornija, predstavljanje je bilo više od puke promocije tvrtke ili Elona Muska. Bilo je to uvid u buduće planove tvrtke, prikazujući njezine proizvodne mogućnosti i potencijal za promjene u industriji. 

Predstavljena tri proizvoda

Događaj je kasnio sat vremena, tijekom kojeg je prikazana vizualizacija slična onoj s nekadašnjeg WinAmpa. Elon se javio na X-u i obavijestio da se kasni zbog medicinskog slučaja među posjetiteljima. Međutim, kad je konačno počelo predstavljanje, ono što je viđeno bilo je impozantno: tri proizvoda, od očekivanog Cybercaba, preko mini autobusa futurističkog izgleda koji je dovezao dvadesetak putnika, do robota imena Optimus koji su prošetali na kraju.

Prije samog predstavljanja, Elon je naširoko govorio o boljoj budućnosti, usporedivši samovozne automobile današnjice s automatskim liftovima, koji su nekad trebali imati ljudskog operatora u kabini. Danas se, kaže, ne čudimo liftovima koji voze sami, a tako će biti i s automobilima. Neće trebati nikakvo nadgledanje, putnici će moći spavati, gledati filmove, obavljati video pozive.

Cybercab

Na veselje svih prisutnih, stigao je robotaksi zaobljenog dizajna. Elon mu je prišao, podigla su se leptir vrata i ušao je kao putnik te napravio jedan krug prije nego što se popeo na pozornicu. Pohvalio se da u prostorima studija Warner ima 50 robotaksija te pozvao prisutne da ih isprobaju. Nije rekao kako će ih pozvati niti je govorio o aplikaciji ili softveru, niti iznio mnogo detalja, osim da je to dvosjed, nema volana, te da će početi voziti krajem 2026. ili početkom 2027. godine. Napomenuo je da to ovisi o regulativama gdje će biti dozvoljeno.

Tehnička novost CyberCaba je induktivno punjenje baterije, bez kablova. Govorio je s uzbuđenjem o robotaksiju, pomalo pretjerano opisujući ga kao da dosad nema na ulicama već sličnih vozila i servisa.

Robovan

U jednom se trenutku pojavio blizu pozornice mini autobus bijele boje s putnicima koji su, kad je stao, počeli izlaziti. Elon je predstavio vozilo kao RoboVan. Kad jednom bude u uporabi, nestat će potreba za parkiralištima te će se ona pretvoriti u parkove, jer će on obavljati sav javni prijevoz. Služit će za prijevoz dvadesetak putnika i robe i cijena po milji prijevoza bit će 5 do 10 centi.

Optimus

Na kraju jednosatne prezentacije, prema posjetiteljima je ušetalo desetak robota Optimus, koje je Elon predstavio kao koncept i budući proizvod: "najbolje što se ikad proizvelo". Optimus će obavljati kućanske i razne druge poslove, a koštat će, prema Elonu, između 20 i 30 tisuća dolara. Pozvao je posjetitelje da se druže s robotima, prošetaju s njima do bara, jer, kako je rekao: "Ne predstavljamo koncept ili prototip, već stvarni proizvod". Na kraju je sve završilo njegovim pozivom "Let's party!" i time je prezentacija završena.

Pravi izazov tek počinje

Robotaksi bi trebao biti komercijalno dostupan 2026. ili 2027. godine, a neki predviđaju da bi mogao postati posao vrijedan bilijune dolara. O RoboVanu se malo zna, a nisu zasad poznati detalji o bilo čemu osim izgledu. O robotima će se vjerojatno još čuti, ali bilo je fascinantno vidjeti ih kao završni dio događanja.

Teslina sposobnost pridržavanja rokova je problematična i bit će ključna za ostvarenje tih projekcija. Iako neki tvrde da je uspjeh Robotaxija neizbježan, Tesla mora ispuniti očekivanja s realnim rokovima. Ako tvrtka ispuni svoja obećanja, posebno u pogledu mogućnosti potpuno autonomne vožnje, to će značajno povećati njezin kredibilitet. Na kraju, sam rok je manje važan od Tesline sposobnosti da ga se pridržava.