Tesla Cybertruck dobiva nadogradnju za potpuno autonomnu vožnju (nadgledanu)

Jučer je počela nadogradnja softvera odabranom broju vlasnika Cybertrucka. Za razliku od prethodnih verzija Teslinog sustava za potpuno samostalnu vožnju (FSD), "end-to-end on highway" koristi jedinstveni AI model treniran na milijunima video isječaka stvarnih situacija u prometu.

Autonet.hr utorak, 1. listopada 2024. u 20:34
📷 Youtube/ Screenshot
Youtube/ Screenshot

Nova značajka, opisana kao vožnja "end-to-end on highway", koristi neuronsku mrežu za upravljanje svim aspektima vožnje autocestom. Voditelj Tesline umjetne inteligencije, Ashok Elluswamy, najavio je nadogradnju na društvenoj mreži X.

Neuronska mreža upravlja vožnjom

Srž ovog sustava je neuronska mreža koja upravlja svim aspektima vožnje na autocesti. Za razliku od prethodnih verzija Teslinog sustava za potpuno samostalnu vožnju FSD, ovaj koristi jedinstveni AI model treniran na milijunima video isječaka stvarnih situacija u prometu. Sustav je odgovoran za donošenje svih odluka vezanih za vožnju, od promjene traka do navigacije, treniran na velikoj bazi podataka stvarnih scenarija vožnje.

Prati se pažnja vozača

Ključne komponente sustava uključuju praćenje pažnje vozača koje funkcionira čak i kada vozač nosi sunčane naočale. Sustav donosi ranije i prirodnije odluke o promjeni traka, može navigirati kroz čvorišta, predlagati promjene traka i uzimati pravilne izlaze. Također prepoznaje prometne znakove i semafore, automatski usporavajući vozilo pri približavanju.

Za korištenje ove značajke vozači je aktiviraju guranjem ručice za vožnju prema dolje. Važno je napomenuti da sustav i dalje zahtijeva aktivni nadzor vozača i ne čini vozilo potpuno autonomnim. Ako se otkrije nedovoljna pažnja vozača, sustav izdaje upozorenja koja se postupno pojačavaju i može se isključiti.

7000 dolara u pretprodaji

Trenutno je nadogradnja dostupna samo određenim vlasnicima Cybertrucka koji su ranije već platili 7.000 dolara za pristup funkciji autonomne vožnje i čekali gotovo godinu dana na njenu dostupnost.

Dosad se uz Cybertruck nisu vezivale dobre vijesti. Lansiranje je odgođeno zbog pandemije Covid-19 i inženjerskih problema, a dospjelo "alfa" izviješće otkrilo je ozbiljne probleme s kočenjem, upravljanjem i bukom. Bilo je i nekoliko sigurnosnih opoziva, uključujući jedan koji je zahtijevao popravak ili zamjenu zaglavljenih papučica gasa.

Hoće li već taj Cybercab?

Nakon ove vijesti o nadogradnji, sljedeći događaj koji svi očekuju s puno interesa je, kako je to obećao Elon Musk, predstavljanje samovozećeg taksija nazvanog Cybercab, na događaju u Warner Bros. Studiju Burbank, u Los Angelesu, 10. listopada. Pred par dana poslane su pozivnice, očito odustajanja nema.

"Mi, robot" kaže slogan na grafici pozivnice predstavljanja Teslinog  Robotaxija. Naslov je referenca na kultni film Willa Smitha "Ja, robot". 

Proizvođač automobila počeo je jučer slati pozivnice za događaj Robotaxi odabranim malim investitorima, "influencerima" i vlasnicima Tesle. Tesla je svoj robotaksi nazvala Cybercab, nakon popularnosti i polarizacijskog učinka Cybertrucka.

"Ovo će ući u povijesne knjige," objavio je Elon Musk na X-u sa snimkom pozivnice za događaj Tesla Robotaxi. Entuzijasti Tesle počeli su tražiti mjesto kako bi mogli prisustvovati ovom povijesnom događaju u Warner Bros. Studiju Burbank, u Los Angelesu, Kalifornija.