Rujan donio oporavak europskog tržišta električnih, ali pad kod hibridnih automobila

Prema podacima europskog udruženja proizvođača automobila ACEA prošlog je mjeseca nastavljen pad ukupnog tržišta, a jedine pozitivne vijesti dolaze tek u segmentu električnih i blago hibridnih vozila

Autonet.hr srijeda, 23. listopada 2024. u 14:56

Europljani sve manje kupuju nove automobile, pokazuju to podaci o prodaji za proteklih nekoliko mjeseci. Pogotovo je zabrinjavajući bio trend usporavanja prodaje električnih automobila, u koje su proizvođači posljednjih godina mnogo uložili, a kupci ih ne prihvaćaju onim tempom kako bi to kompanije, ali i europski zakonodavci, očekivali. Stoga se najnoviji podaci za rujan mogu protumačiti kao tračak optimizma za "električni" sektor, na i dalje padajućem ukupnom tržištu.

Nastavljen negativan niz

U rujnu 2024. godine je, dakle, u Europskoj uniji zabilježeno 6,1% manje novoregistriranih automobila, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Pad je najveći u Francuskoj (-11,1%) i Italiji (-10,7%), Njemačka bilježi minus od 7%, a jedino Španjolska je od većih tržišta u plusu i to za 6,3%. Na razini prvih devet mjeseci, ova godina je relativno stabilna u odnosu na prošlu (+0,6%), ali je pad primjetan kod električnih vozila (-5,8%).

Gledano samo u rujnu, zaustavljen je negativan trend prodaje baterijsko-električnih modela, pa ih je tako prošlog mjeseca novoregistrirano 139.702, odnosno 9,8% više nego lanjskoga rujna. Blagi hibridi također su se oporavili, zabilježivši 12,5% više novih registracija, ali su sada plug-in hibridi značajno pali, za čak 22,3% u odnosu na lani.

Rujan 2024., nove registracije automobila u EU 📷 ACEA
Rujan 2024., nove registracije automobila u EU ACEA

Električna vozila prošlog su mjeseca držala 17,3% prodaje u EU, hibridi 32,8%, a plug-in hibridi 6,8%. Prodaja benzinaca u rujnu je pala za 17,9%, ali i dalje oni čine oko trećine prodaje. Potražnja za dizelašima pala je još više, za 23,5%, pa oni sada drže oko 10% tržišnog udjela – i dalje manje od električnih modela, pokazuju podaci europskog udruženja proizvođača automobila ACEA.

Tesla Model Y najprodavaniji

U podatke ACEA-e nije uključeno Ujedinjeno Kraljevstvo, koje pak u svojem izvještaju uključuje istraživačka kompanija Jato Dynamics. Prema njima, podaci su slični, uz to da je prodaja baterijsko-električnih modela porasla za 14%. Oni navode i najprodavanije modele. To su Ford Kuga, Volvo XC60 i BMW X1 u segmentu plug-in hibrida te Teslini modeli Y i 3, pa potom i Škoda Enyaq u segmentu baterijsko električnih modela. Teslin Model Y još je jednom najprodavaniji automobil uopće u Europi, sa zabilježenih gotovo 29 tisuća primjeraka prodanih u rujnu.