Tesla više nije najprodavanija marka električnih vozila u Europi, pretekao ih BMW

Prema podacima istraživačke kuće Jato Dynamics, Tesla je u srpnju izgubila lidersku poziciju među električnim automobilima u Europi, dok je ukupna prodaja segmenta pala za 6%

Autonet.hr petak, 23. kolovoza 2024. u 14:03

Tijekom srpnja je na tržištima 28 europskih zemalja (EU+UK), koje pokriva istraživanje Jato Dynamicsa, potražnja za automobilima porasla za manje od 2% i zabilježeno je 1,03 milijuna novih registracija vozila. Porast bilježe tržišta kao što su Poljska, Portugal i Slovačka, dok zapadne zemlje bilježe pad – najveći u Irskoj, Belgiji i Nizozemskoj. SUV-i su i dalje najpopularniji pa na njih otpada 54% svih novih registracija vozila, a gledano po markama pobjednik mjeseca je bio Volkswagen.

No, najzanimljivijim se ipak čine podaci u segmentu električnih automobila. Naime, potvrđuje se i u ovim podacima da potražnja za njima u Europi pada, pa ih je tijekom srpnja 2024. godine prodano 139.300, odnosno 6% manje nego u srpnju prošle godine. Pad se pripisuje smanjenju državnih poticaja kao i brzom gubitku vrijednosti nakon kupnje.

📷 Jato Dynamics
Jato Dynamics

U tom je segmentu, osim pada prodaje, došlo i do smjene na vrhu ljestvice. Umjesto Tesle, koja je dosadašnji lider, električna vozila BMW-a prošlog su mjeseca zavladala tržištem. Bavarska je marka bila najprodavanija s gotovo 15 tisuća automobila, dok je Teslinih prodano tek 300-tinjak komada manje.

BMW je također u najvećem zamahu, povećavši prodaju za 35% u odnosu na prošlu godinu, dok je Teslina prodaja istodobno u padu od čak 16%. Time je Model Y izgubio titulu najprodavanijeg automobila u Europi, iako je i dalje lider u električnom segmentu.

Na ljestvicama najprodavanijih naprijed sada grabe BMW-i iX1, i4, i5, kao i novi iX2, kojih je registrirano više od 1.300 primjeraka. Kompaktni SUV BMW iX1 bio je, pak, najprodavaniji njihov električni model prošloga mjeseca u Europi.

📷 Jato Dynamics
Jato Dynamics

Općenito gledano, najprodavaniji automobil prošlog je mjeseca u Europi bila Dacia Sandero, s više od 22.000 komada, nakon nje slijedi VW T-Roc s 19, pa Toyota Yaris Cross s oko 17 tisuća novoregistriranih primjeraka.

📷 Jato Dynamics
Jato Dynamics