Dva videa pokazuju koliko je za vozače teretnih kamiona bitna koncentracija

Nije dobro biti zaboravan ili rastresen kad god sudjelujete u prometu, no ako ste pritom i kamiondžija, posljedice nepromišljenog ponašanja mogu biti fatalne. U ovim primjerima to najbolje vidimo

Autonet.hr srijeda, 15. svibnja 2024. u 18:00

Na društvenim mrežama ovih dana su se pojavila dva zastrašujuća videa, snimljena na različitim stranama svijeta, no imaju zajednički nazivnik – nepažljive, zaboravne ili dekoncentrirane vozače teretnih kamiona koji su svojim propustima lako mogli dovesti do tragedije.

Prvi video može se vidjeti na YouTubeu, nastao je navodno početkom godine u SAD-u, u mjestu North Liberty u saveznoj državi Iowa. Tamo je netko snimio kamion kiper kako vozi cestom potpuno podignutog tovarnog prostora. "Majstor" je očito svoj teret iskipao pa zaboravio spustiti hidrauliku. Nakon toga uključio se u promet i samo je bilo pitanje trenutka kad će zapeti za nešto. To je uvidio i vozač jednog automobila u blizini, pa snimio zapanjujući prizor, da bi samo koju sekundu nakon toga kiper "pokupio" konzolu semafora, na vjerojatno prvom raskrižju na koje je naišao.

Drugi video još je strašniji, a stiže s Reddita. Snimljen je krajem prošloga mjeseca u Kini, i to dashcamom na osobnom automobilu. Ususret njemu nailazi teretni kamion – s otvorenim stražnjim vratima teretnog prostora, koja putuju suprotnom stranom ceste, izravno prema glavi vozača. U posljednjem trenutku, zbog inercije u lijevom zavoju, vrata se čudesno zatvaraju i promašuju nadolazeći automobil, vjerojatno spašavajući glavu njegovom vozaču. Opreza nikad dosta!