Kineski prototip automobila oduševio svijet: Bočno parkiranje bez muke

Kineska marka IM Motors prikazala je inovativnu metodu autonomnog bočnog parkiranja, ali ne uz klasični manevar, već uz bočno kretanje posebnom tehnikom

Autonet.hr subota, 24. kolovoza 2024. u 12:00

Ovih dana viralno se Internetom širi video zapis, nastao u kineskoj kompaniji SAIC, a prikazuje njihov automobil marke IM Motors kako se samostalno bočno parkira. Ne bi to bilo ništa neobično, da je riječ o parkiranju kakvo oduvijek izvode vozači i kopiraju sustavi poluautonomne vožnje već godinama. No, u ovom slučaju automobil se u slobodno parkirno mjesto uvlači bočno, krećući se poput raka.

Da bi stvar bila zanimljivija, on pritom nije morao zakrenuti prednje i stražnje kotače za 90°, već relativno malo, pa ih je vrlo precizno (uz torque vectoring) vrtio u suprotnim smjerovima kako bi se ostvarilo bočno kretanje. Ova tehnika mogla bi značajno pomoći manje iskusnim vozačima, a smanjuje potrebnu dužinu parkirnog mjesta, u usporedbi s klasičnom metodom parkiranja, za oko 11%.

Automobil u pitanju je SAIC-ova električna limuzina IM L6, koja je opremljena zakretnom stražnjom osovinom. To joj omogućava izvrsnu okretnost, pa uz krug okretanja polumjera samo 4,99 metra i ovu autonomnu funkciju, vozilo je moguće parkirati zaista posvuda. Budući da je viralni video snimljen s automobilom pod kamuflažom, vjerojatno je riječ o prototipu neke nove verzije spomenutog modela. Proizvođač ne otkriva misle li zanimljivu opciju automatskog bočnog parkiranja pustiti i u komercijalnu upotrebu.