Teslin Autopilot umalo odveo još jednog vozača u smrt

Dok u Tesli i dalje govore da je riječ o potpuno autonomnoj vožnji, a ne žele baš prihvatiti odgovornost za pogreške svojeg sustava, njihov je Autopilot ponovno prokazan kao manjkav i – opasan

Autonet.hr subota, 25. svibnja 2024. u 02:15
Tesla nakon bliskog susreta s vlakom i naglog izbjegavanja sudara 📷 Craig Doty II
Tesla nakon bliskog susreta s vlakom i naglog izbjegavanja sudara Craig Doty II

Još jedan u nizu incidenata, u kojima je kontrolu nad Teslom imao njihov sustav samostalne vožnje, navodno "potpuno autonoman" u vožnji, snimljen je nedavno u SAD-u. Sve se dogodilo 8. svibnja, kada je jednog vlasnika Tesle taj sustav umalo odvezao u smrt. U ovom slučaju automobil, s uključenim načinom vožnje FSD (Full Self-Driving), nije prepoznao nailazak na pružni prijelaz, gdje se u tom trenutku nalazio teretni vlak.

Automobil je prema pruzi išao kao da se ništa ne događa, bez usporavanja se približavao jurećem vlaku, pa je vozač, srećom svjestan situacije, u posljednji trenutak preuzeo kontrolu te naglo skrenuo s ceste i izbjegao vjerojatno fatalni sudar. Dramatičnu snimku zabilježenu dashcamom je podijelio na društvenim mrežama, u želji da dodatno upozori vlasnike Tesli da ih taj automobil neće baš uvijek i svugdje sigurno autonomno voziti.

U Tesli priznaju da u slučajevima poput ovog, kad su uvjeti u prometu nešto teži, a vidljivost smanjena (ovdje zbog magle) treba biti posebno oprezan i izbjegavati koristiti FSD. U slučaju njegovog korištenja, vozač u svakom trenutku mora biti spreman preuzeti kontrolu, baš kao što je to učinio i ovaj – pa i dalje nije sasvim jasno kako opravdavaju činjenicu da im se sustavi zovu "Autopilot" ili "potpuno samostalna vožnja", kad je zapravo riječ tek o sustavu pomoći vozaču, odnosno autonomiji razine 2. Među ostalim, i zbog toga se već vode brojni sudski procesi.