Youtuber ušao u napuštenu Fiatovu tvornicu gdje su se sklapali peglica i fićo

Tvornica u kojoj su se sklapali popularni Fiati Panda i 500, pa potom i Lancie, zatvorena je 2011. godine i napuštena. Zahvaljujući YouTube kanalu Forgotten Buildings možemo vidjeti kako danas izgleda

Autonet.hr petak, 19. siječnja 2024. u 15:00

Nekada velika i bitna tvornica automobila, Fiatov pogon u mjestu Termini Imerese kod Palerma na Siciliji, ne radi od 2011. godine. Tvornica ima slavnu prošlost, jer su se u njoj od 1970. godine sklapali modeli kao što su Fiat 500 ("fićo") i Panda. Tamo su nastajali i automobili modela Fiat 126 (popularna "peglica"), Punto, a posljednji model koji je sišao s proizvodne linije bila je Lancia Ypsilon, u studenome 2011. godine. Od tada, tvornica je neaktivna i većinom napuštena.

Zahvaljujući YouTube kanalu Forgotten Buildings, čiji se autor relativno nedavno uspio kriomice uvući u nju, možemo vidjeti kako to izgleda kada proizvodni pogon više od desetljeća stoji prazan i netaknut. Većina opreme iseljena je, i ako se u video prilogu i dalje mogu vidjeti dijelovi proizvodne linije, robotske ruke, razni strojevi, uredi i općenito dijelovi povijesti Fiata.

Fiatova tvornica nekada
Fiatova tvornica nekada

Tvornica, koja je nekada mogla izbacivati i 140.000 automobila na godinu (iako je korištena na otprilike 40% tog kapaciteta) i u kojoj je radilo oko 1.800 ljudi, bila je neprofitabilna, pa je stoga i zatvorena. Prije koju godinu trebala je biti prenamijenjena u tvornicu električnih vozila kompanije Blutec, no zbog određenog gospodarskog kriminala taj je projekt propao. Danas tvornica više nije ovako lako dostupna, u procesu je rušenja, pa je ovaj video vjerojatno zadnji pogled na nekada slavno zdanje autoindustrije.