Bolid Formule 1 sa šest kotača ide na aukciju, očekuje se cijena viša od pola milijuna eura

Tyrrell P34 legendarni je bolid Formule 1, nastao u vremenima kada bolidima nije bilo uvjetovano da imaju četiri kotača. Jedan muzejski primjerak sada prodaje vozač momčadi Tyrrell iz tog doba

Autonet.hr petak, 12. travnja 2024. u 15:35
📷 Simon Clay, Courtesy of RM Sotheby's
Simon Clay, Courtesy of RM Sotheby's

Krajem 1970-ih godina tehnička su pravila u Formuli 1 bila značajno fleksibilnija nego što su to danas, pa je tada bilo moguće na stazi testirati razne neobične i nekonvencionalne inovacije. Gordon Murray tada je bio izmislio "fancar" Brabham BT46B, s velikim ventilatorom za stvaranje potiska, a Derek Gardner iz momčadi Tyrrell razvio je – bolid sa šest kotača. Tyrrell P34 sudjelovao je u dvije sezone Svjetskog prvenstva, 1976. i 1977. godine i u 30 utrka ostvario jednu pobjedu, da bi 1978. godine bio zamijenjen klasičnim bolidom s konvencionalnim (kasnije i pravilima uvjetovanim) brojem kotača.

📷 Simon Clay, Courtesy of RM Sotheby's
Simon Clay, Courtesy of RM Sotheby's

Tyrrell P34 danas je muzejski i kolekcionarski primjerak, čijih je tek nekoliko šasija (od 8 proizvedenih) preživjelo do današnjih dana. Jedna od njih u vlasništvu je Jodyja Schecktera, vozača momčadi Tyrrell iz tog doba, i uskoro će na dražbu. Bolid Tyrrella P34 iz 1977. godine, s funkcionalnim motorom i mjenjačem, sklopljen je prije 20-ak godina od starih dijelova i originalne šasije, oko nekorištenog monocoquea koji datira iz 70-ih godina.

Dakle, nije riječ o potpuno originalnom bolidu, već o "složencu" koji se nije natjecao u F1 utrkama u sadašnjem obliku. Svejedno, i dalje je to atraktivan dio povijesti Formule 1, koji aukcijska kuća RM Sotheby's namjerava prodati sljedećega mjeseca u Monacu. Očekivana cijena je između 450 i 650 tisuća eura. Imajući u vidu aktualnog vlasnika i povijest modela, kao i činjenicu da je upravo ovaj bolid nastupio i pobijedio na utrci klasičnih automobila Monterey Historics u Kaliforniji, neki kolekcionar lako bi mogao iskeširati pola milijuna eura za njega.