Majica sa znakom "Stop" zaustavlja robotaksije

"Hakerski napad" na autonomna vozila malenim prepravljanjem prometnih znakova iskorištava od ranije poznatu ranjivost u računalnom vidu. Jedan entuzijast sada je isto izveo i printom na majici

Autonet.hr utorak, 7. svibnja 2024. u 12:11
📷 Screenshot / @jasonbcarr / Instagram
Screenshot / @jasonbcarr / Instagram

Društvenim se mrežama viralno šire snimke koje je načinio američki digitalni kreator Jason Carr. On je došao na ideju "kontrolirati" robotaksije kompanije Waymo, koji po američkim gradovima već neko vrijeme voze putnike, i to običnim – printom na svojoj majici.

Izradio je crnu majicu s ovećim tiskom prometnog znaka "Stop", pa pokušao vidjeti hoće li računalni vid u taksiju prepoznati to kao redovni prometni znak. Na ne baš preveliko iznenađenje – njegov se plan ostvario. Kad god se pojavi pored ceste i robotaksiju pokaže znak otisnut na svojoj majici, Waymovi se automobili bez pogovora zaustavljaju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jason Carr (@jasonbcarr)

"Hakiranje" majicom najbolje je funkcioniralo po danu, jer noću se vozila oslanjaju na činjenicu da su prometni znakovi izrađeni od reflektirajućeg materijala, što Carrova majica nije. "Nemojte se ovim mađioničarskim trikom služiti u zle svrhe. Ostanite sigurni", poručuje autor videa, dok se iz Wayma još nisu oglasili.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jason Carr (@jasonbcarr)