Novi izazov za robotaksije: Blokirali štićenu kolonu u San Franciscu

Predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke Kamala Harris posjetila je prošloga petka San Francisco, a njezinoj štićenoj koloni vozila na put je stao Waymo sa svojim autonomnim taksijem

Autonet.hr utorak, 1. listopada 2024. u 16:26
📷 YouTube screenshot /  ABC7 News Bay Area
YouTube screenshot / ABC7 News Bay Area

Robotaksiji Googleove kompanije Waymo jedan su od primjera uspješne implementacije autonomne vožnje u javni prijevoz, no taj proces ne prolazi bez problema. Ranije smo već svjedočili raznim manjim prometnim incidentima, susretima s vandalima i neočekivanim trubljenjem usred noći, da bi se protekloga petka pojavio i novi potencijalni problem za autopilote u tim vozilima.

Roboti protiv političara

Aktulana potpredsjednica SAD-a i predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke Kamala Harris u sklopu svoje je kampanje tada posjetila San Francisco i gradom se kretala – kako to čine štićene osobe najvišeg ranga – u štićenoj koloni vozila, koja ponekad uključuje i do 20 automobila i motocikala. Tijekom prolaska te kolone promet se u gradu obično nakratko zaustavlja, pravila ne vrijede, a policija blokira ceste kojima se vozila kreću i sve povezane prometnice.

Na takav slučaj, pak, nisu naviknuti robotaksiji Wayma, pa je njih nekoliko stalo nasred ceste i blokiralo prolaz službenim vozilima s uključenim signalizacijskim svjetlima. Na to je morala reagirati policija, pa su oni na kraju sjeli u zaglavljene automobile bez vozača i odvezli ih na sigurno, kako bi se oslobodio prolaz Harrisinoj koloni. Problem su navodno bila najmanje dva robotaksija, situacija je ubrzo riješena, a iz Wayma se još nisu službeno oglasili o ometanju prolaska druge najmoćnije osobe u SAD-u.