BMW Z4 M40i - napokon i s ručnim mjenjačem

Dvije godine nakon sestrinske mu Toyote Supre, BMW Z4 M40i dobiva dugo očekivani ručni mjenjač

Tibor Cecelja četvrtak, 1. veljače 2024. u 15:39

Ručni mjenjač polako no sigurno gubi na popularnosti, što zbog generalnog manjka interesa kupaca koji imaju na izbor sve bolje automatske mjenjače, a što zbog sve veće popularnosti električnih automobila koji, naravno, ne dolaze opremljeni s ručnim mjenjačima. Svejedno, automobilski entuzijasti neovisno o tehnološkim naprecima automatskih mjenjača još uvijek preferiraju ručne mjenjače, zbog osjećaja slobode i kontrole tijekom vožnje. Iz toga razloga mnogi su ostali šokirani kad je BMW predstavio najsnažniju inačicu svog Z4, M40i, isključivo s automatskim mjenjačem. Snovi o vjetru u kosi dok prebacuju brzine svih onih koji su očekivali ručni mjenjač u "M-lite" verziji Z4 brzo su isparili, no gotovo pet godina kasnije došlo je vrijeme da se stvari promijene.

Dugo čekanje

BMW Z4, kodnog imena G29, dostupan je isključivo s osambrzinskim automatskim mjenjačem, no BMW je ipak odlučio ponuditi kupcima opciju šestbrzinskog ručnog mjenjača, uz uvjet da kupe najsnažniji (i naravno najskuplji) model, M40i. Ovaj model dolazi opremljen trolitrenim rednim šestakom snage 335 konjskih snaga, što ga čini pravim vozačkim strojem i logičnim izborom za sve BMW entuzijaste, a dodatak ručnog mjenjača će biti trešnja na torti za sve koji su odgađali kupnju Z4 M40i zbog automatskog mjenjača.

Doplata za manualac

Cijena od oko 71.000 eura je uistinu paprena, no što je još paprenije jest činjenica da je inačica Z4 M40i s ručnim mjenjačem skuplja od one s automatskim, i to za nemalih 3.999 eura. Standardna praksa u autoindustriji jest nadoplaćivanje za automatski mjenjač, no kad je riječ o modelima namijenjenim entuzijastima neka pravila očito ne vrijede. U nadoplatu za takozvani Handschalter paket osim samog mjenjača ulazi još nekoliko komponenti poput prednjeg poprečnog stabilizatora koji je izmijenjen, modifikacije električnog servo sustava upravljača te izmjena sustava poput proklizavanja i poboljšanog diferencijala.

Nama se ovaj paket čini izuzetno primamljivim, te vjerujemo kako kupci već nestrpljivo čekaju da se omoguće narudžbe novog, poboljšanog Z4 M40i. Ako želite svima obznaniti kako je baš vaš Z4 M40i opremljen Handschalter paketom, pri naručivanju možete odabrati ekskluzivnu boju eksterijera pod imenom "Deep Frozen Green".