Lancia postupno najavljuje novu generaciju modela Ypsilon

Talijanska marka Lancia, dio grupe Stellantis, krajem se prošle godine pohvalila prodajnim rezultatima: model Ypsilon bio je treći najprodavaniji auto u Italiji i drugi najprodavaniji model unutar grupacije

Autonet.hr subota, 6. siječnja 2024. u 15:00

Lancia, marka koja je s ulaskom u grupaciju Stellantis bila pod upitnikom i pred mogućim gašenjem, ipak nastavlja svoj tržišni put. Unatoč činjenici da trenutačno u ponudi imaju samo jedan aktivni model, Ypsilon, on se svrstao u sam vrh ljestvica najprodavanijih modela. Krajem 2023. godine pohvalili su se i s nekim brojevima, pa smo tako doznali da je prošla godina bila druga zaredom rekordna za njih.

Zabilježili su porast prodaje od 9% u odnosu na godinu prije, imali tržišni udio od 14,9% u talijanskom B-segmentu, a Ypsilon je bio treći najprodavaniji automobil u Italiji. Isti model bio je i drugi najtraženiji Stellantisov automobil u toj zemlji. Trenutačno je najpopularnija izvedba Hybrid EcoChic.

Središnja konzola
Središnja konzola

U čak 39 godina postojanja i četiri generacije, s 37 posebnih, ograničenih serija, Lancia Ypsilon prodana je do sada u ukupno više od tri milijuna primjeraka. Za ovu godinu, pak, Talijani najavljuju novu generaciju. Tijekom prosinca su postupno objavili četiri fotografije novog modela, za koji kažu da će svjetlo dana ugledati u veljači.

Kontrolni sustav infotainmenta
Kontrolni sustav infotainmenta

Prvo smo vidjeli dio unutrašnjosti, detalj sa središnje konzole. Potom je druga "teaser" slika prikazala prednju masku s novim LED elementima i krivuljama, kakve na Ypsilonu do sada nismo vidjeli. Treća fotografija fokusirala se na dio infotainmenta, rasvijetljeni dio sustava S.A.L.A. (Sound Air Light Augmentation), na kojem će se nalaziti glavne kontrole zvuka, ambijentalne rasvjete i klime. Naposlijetku, dobili smo i uvid u stražnji dio automobila, inspiriran retro dizajnom te s istaknutim okruglim LED svjetlima. Vjerojatno će se slične najave nastaviti i tijekom narednih tjedana, kao "zagrijavanje" za premijeru nove Lancie Ypsilon.

Prepoznatljivi stražnji kraj
Prepoznatljivi stražnji kraj