Incident na paradi u Torinu: Lanciom Rally ozlijedio 12 gledatelja

S trkaćim automobilima nije se za igrati, čak niti na trenutak – pokazuje to snimka incidenta iz Torina, u kojoj je relijaška Lancia završila u publici nakon što je vozač nakratko nagazio na gas

Autonet.hr utorak, 17. rujna 2024. u 18:25

Protekloga se tjedna u Torinu održao Torino Motor Show, a u nedjelju je u sklopu njega bila upriličena i parada atraktivnih vozila u središtu grada. Tako "pitom" automobilistički događaj nije bio pod velikim mjerama predostrožnosti, budući da se vozilo iznimno sporo, pa su se gledatelji nalazili odmah uz cestu, samo iza jednostruke čelične ograde. No, ipak se dogodilo nešto neželjeno, a srećom nitko nije teže stradao.

Vozač relijaškog trkaćeg automobila, Lancia Rally 037 u kultnoj livreji s logotiom i u bojama Martinija, nakratko je nagazio na gas želeći se pokazati pred brojnom publikom. Uslijed toga izgubio je kontrolu nad moćnim, srednje smještenim motorom od 300-tinjak konjskih snaga i stražnjim pogonom, pa je završio u ogradi i publici. Pritom je ozlijedio 12 ljudi, a samo jedna osoba završila je s prijelomom noge, dok su ostale ozljede srećom lakše. Sve je zabilježeno i na videu, a vozača će o incidentu ispitati i policija.

Lancia Rally 037 (poznata i kao Lancia Abarth #037) je automobil izrađen 1980-ih godina isključivo za natjecanje u Grupi B Svjetskog prvenstva u reliju. Osvojio momčadski naslov svjetskog prvaka u reliju 1983. kao zadnji automobil s pogonom na zadnje kotače kojem je to uspjelo.