Legenda u modernom ruhu: nova Lada Niva Travel već se proizvodi

Ruski AVTOVAZ objavio je kako su ovoga tjedna pokrenuli serijsku proizvodnju modernog nasljednika legendarnog i vrlo robusnog terenskog vozila koje je već desetljećima simbol njihove autoindustrije

Autonet.hr petak, 25. prosinca 2020. u 00:00

Lada Niva jedan je od onih automobila koje ne treba posebno predstavljati. Rusi je proizvode od 1977. godine pa sve do današnjih dana, i to u vrlo malo izmijenjenom obliku. Niva se u proteklih preko 40 godina sastavljala u pogonima od Jordana, preko Rumunjske i Egipta do Urugvaja, a danas ovaj "retro" model nosi naziv Lada 4x4. Ovoga ljeta iz ruskog su AVTOVAZ-a, koji danas nosi prava na proizvodnju tog modela, objavili da će Niva dostojno zakoračiti u 21. stoljeće svojom moderniziranom inačicom.

Ona je od tada dovršena, da bi 21. prosinca bila puštena u serijsku proizvodnju u tvornici u ruskom gradu Toljatiju, pod nazivom Lada Niva Travel. Prvi model koji je sišao s proizvodne trake bila je off-road (a kakva druga) verzija nove Nive Travel, uz koju su se prigodno fotografirali šefovi AVTOVAZ-a i čelnici Samarske oblasti u kojoj je ova kompanija vodeći gospodarski subjekt. Osim off-road verzije ovaj će terenac dolaziti i kao cestovni model, bez velikih terenskih guma, povišenog usisa zraka i drugih dodataka za savladavanje teških terena.

Izvana je Lada Niva Travel modernizirana u skladu s današnjim trendovima, ističe se velikim farovima i agresivnim prednjim krajem, kao i stražnjim LED svjetlima i naglašenim branicima. Interijer je i dalje manje-više rudimentaran, ali Niva će po novome imati, prvi puta ikada, i infotainment sustav.

Svi modeli dolazit će s 4x4 pogonom, benzinskim motorom od 1.700 cm3 koji razvija 80 KS, troši nešto preko 10 litara na 100 kilometara te omogućava najvišu brzinu od 140 km/h. Ubrzanje je, reklo bi se, standardno za Ladu – dok ona stigne od nule do 100 km/h proći će oko 19 sekundi. Početak prodaje bit će objavljen naknadno, a očekuje se da bi početna cijena mogla biti oko 9.000 eura.