Mazda EZ-6, nova električna limuzina s kineskim potpisom

U suradnji japanske kompanije s kineskim proizvođačem Chongqing Changan Automobile nastala je nova Mazda EZ-6, koja će na kinesko tržište stići do kraja ove godine

Autonet.hr petak, 26. travnja 2024. u 05:45

Mazda je na salonu Auto China 2024 u Pekingu predstavila novi potpuno električni model iz svoje linije 6. Mazda EZ-6, da budemo sasvim precizni, proizvod je kompanije Changan Mazda, koju su zajednički osnovali japanska Mazda i kineski Chongqing Changan Automobile. Elegantna električna limuzina primarno je namijenjena kineskom tržištu i tamo će u prodaju stići već do kraja godine.

Mazda EZ-6 osmišljena je u skladu s poznatim Mazdinim dizajnerskim naslijeđem, filozofijom "Jinba-ittai" (sjedinjenost vozača i automobila), pritom opremljena najnovijim tehnologijama električnog pogona i pametne digitalizacije. Osim potpuno električne inačice u ponudi će se naći i plug-in hibridna, kako bi kupci mogli odabrati pogon koji im odgovara.

Karoserija nove Mazde atraktivnih je i glatkih linija, stilski dotjerana u stilu coupéa. Osim izgledu, mnogo je pozornosti posvećeno i osjećaju vožnje, pa su tako ubrzanje i kočenje podešeni kako bi bili intuitivni, linearni i najbolje odražavali namjere vozača. Raspodjela težine na prednjoj i stražnjoj osovini je 50:50, dok je za stabilnost pri većim brzinama dodatno zadužen stražnji spojler s električnim podešavanjem.

Od tehničkih su karakteristika objavljene tek vanjske dimenzije (DxŠxV: 4.921 mm × 1.890 mm × 1.485 mm), dimenzije guma (245/45/19") te informacija o tome da će pogon biti na stražnje kotače. Baterijsko električni će model nuditi doseg do 600 kilometara s jednim punjenjem baterija, a ona plug-in hibridna i do 1.000 kilometara s punim rezervoarom goriva.