Novi prosvjed ispred Tesline njemačke Gigafactory: Protiv proširenja i navodnih ekoloških šteta

Koalicija antikapitalističkih skupina buni se protiv proširenja Teslinih tvornica i navodnih ekoloških šteta, a Elon Musk se čudi da se njegova kompanija, koja proizvodi električna vozila, suočava s prosvjedima zaštitnika okoliša

Ivan Podnar subota, 11. svibnja 2024. u 17:14

U Grünheideu, blizu Berlina, održan je jučer prosvjed ispred Tesline tvornice Gigafactory, što je rezultiralo sukobom između policije i stotina aktivista. Prosvjednici, mnogi odjeveni u plave kape i maske, pokušali su upasti u tvornicu u sklopu kampanje protiv Teslinih planova širenja u Europi. 

"Poremetite širenje Tesle"

Koalicija antikapitalističkih skupina pod nazivom "Poremetite širenje Tesle" organizirala je prosvjed oko 800 aktivista koji se bune protiv proširenje Gigafactoryja i rudarenje litija za baterije električnih vozila, koje Tesla koristi a navodno dovode do ekološke štete u zemljama poput Argentine i Bolivije.

“Kada proizvodi električni automobil, potrošnja resursa stvara ogroman ekološki otisak i time dodatno pokreće globalnu klimatsku katastrofu“, rekao je Ole Becker, glasnogovornik anti-Tesla aktivnosti,  te najavio nove prosvjede kao i predavanja i panel diskusije u blizini stvornice.

Kapacitet 375 tisuća vozila godišnje

Prosvjednici su probili početne policijske barijere i došli do ulaza u tvornicu, ali nisu uspjeli dobiti pristup zgradama. Policija je koristila sprej za papar i kordone kako bi spriječila ulazak prosvjednika, što je dovelo do ozljeda i uhićenja prosvjednika. Menadžment Tesline tvornice je unaprijed zatvorio tvornicu na dan prosvjeda i savjetovao zaposlenicima da rade od kuće. Tvornica, koja je locirana oko 30 kilometara jugoistočno od Berlina ima kapacitet proizvodnje  vise od 375 tisuća vozila godišnje.

Teslina tvornica blizu Berlina u Njemačkoj
Teslina tvornica blizu Berlina u Njemačkoj

Elon Musk, CEO Tesle, izrazio je frustraciju zbog događaja i naglasio paradoks da se tvrtka koja proizvodi električna vozila suočava s prosvjedima zaštitnika okoliša.

Extrem dumm

Sukob u Gigafactoryju simbolizira globalnu raspravu o utjecaju zelenih tehnologija, poput električnih vozila, na okoliš. Dok te tehnologije doprinose prijelazu na obnovljivu energiju, prosvjedi ističu zabrinutost zbog utjecaja na okoliš i socijalnih posljedica proizvodnih procesa. Incident također naglašava izazove s kojima se tvrtke suočavaju pri širenju u pojedinim područjima i  suočavaju se s otporom lokalnih zajednica i aktivista.

"To su ili najgluplji eko-teroristi na Zemlji ili su marionete onih koji nemaju dobre ekološke ciljeve" komentirao je ranije prosvjede Elon Musk.

Početkom ožujka ove godine, skupina krajnje ljevičarskih aktivista tvrdila je da stoji iza podmetanja požara na visokonaponskoj stanici električne energije koji je prekinuo opskrbu njemačke Tesline tvornice. Aktivisti, nazivajući se “Volcano Group,” su preuzeli odgovornost za požar u pismu objavljenom na alternativnoj njemačkoj internetskoj stranici Kontrapolis. Policija u njemačkoj saveznoj državi Brandenburg izjavila kako oni “vjeruju da je pismo autentično.”

Tom prilikom Musk je napisao na X-u, "To su ili najgluplji eko-teroristi na Zemlji ili su marionete onih koji nemaju dobre ekološke ciljeve." Koristeći njemačke riječi za "iznimno glupo", dodao je da "zaustavljanje proizvodnje električnih vozila, a ne vozila na fosilna goriva, ist extrem dumm."