Volkswagen Up! prerađen na pogon od 20 KS – za 16-godišnjake

Njemačka tvrtka Geparda prerađuje malenog Volkswagena u "trokolicu" namijenjenu mlađim vozačima, okljaštrenu u skladu s lokalnim propisima za lake četverocikle

Autonet.hr srijeda, 27. ožujka 2024. u 17:30

Poznata je stvar da lake četverocikle, ovisno o kategoriji i državi, u Europi smiju voziti i osobe mlađe od 18 godina, uz adekvatnu vozačku dozvolu. Tu činjenicu koriste, primjerice, Microlino, pa onda i Stellantis s Citroënom Ami, Fiatom Topolino i Opelom Rocks-e, odnosno ponudom slabih i malenih vozila upravo za mlađu publiku. U taj prostor želi ući i njemačka tvtka Geparda, ali ne svojim vlastitim vozilom, već preradom gradskog Volkswagena Up!

Ova prerada pretvara Up! u gotovo pa trokolicu (iako straga ima dva usko postavljena kotača), motor od 999 cm3 i snage tek 20 KS (triput manje nego originalni Volkswagenov model). Unatoč tome, maksimalna brzina deklarirana je na čak 111 km/h, a maleni trocilindraš pritom prosječno troši 4,9 litara benzina na 100 kilometara. Masa praznog vozila je 908 kilograma, a sve navedene karakteristike postavljene su kako bi zakonski odgovarale klasi L5e.

U Njemačkoj, dakle, Geparda VW Up! smiju voziti i 16-godišnjaci, a roditelji će za to zadovoljstvo morati izdvojiti 20.000 eura, koliko košta prerađeni model. Od opreme, ističu se prednje disk i stražnje bubanj kočnice, četiri zračna jastuka, ABS i ESP.