Jasan smjer Volva: Proizvodnja električnog SUV-a počinje, klasičnog sedana završava

Volvo je početkom lipnja pokrenuo proizvodnju svojeg novog električnog SUV-a EX90 u američkom Charlestonu, no već do kraja mjeseca ugasio je proizvodnu liniju za sklapanje klasične limuzine S60

Autonet.hr utorak, 2. srpnja 2024. u 11:55
Prvi EX90 na proizvodnoj traci 📷 Volvo
Prvi EX90 na proizvodnoj traci Volvo

U američkom Charlestonu, savezna država Južna Karolina, Volvo je početkom prošloga mjeseca svečano pokrenuo proizvodnu liniju za svoj novi električni SUV, veliki i luksuzni EX90. Bitan je to bio korak za kompaniju, jer su njime potvrdili smjer u kojem ide njihova strategija – potpuno električni automobili, pogonjeni energijom iz baterija te osnaženi vlastitom naprednom sigurnosnom tehnologijom budućnost su te marke.

EX90 izrađen je kao najsigurniji automobil sa značkom Volva ikad proizveden, uz novu generaciju sustava pasivne i aktivne sigurnosti, kao i brojnih senzora za što kvalitetnije podatke koji se šalju ugrađenom softveru – a sve razvijeno unutar iste kompanije, na što su vrlo ponosni. Automobil se može s vremenom nadograđivati i preko Interneta, a unatoč tomu što ima sedam sjedala, domet mu je nemalih 600-tinjak kilometara.

U SAD-u umirovljeni S60 📷 Volvo
U SAD-u umirovljeni S60 Volvo

Prvi primjerci modela EX90 bit će kupcima na tržištu SAD-a isporučeni u drugoj polovici godine, a kapacitet proizvodnog pogona bit će povećan na oko 150.000 automobila na godinu.

Međutim, samo koji tjedan nakon pokretanja proizvodnje novog modela, iz Volva stiže i potvrda o – gašenju proizvodnje jednog klasičnog automobila. Riječ je o limuzini S60, koja se sklapala u istoj tvornici u Charlestonu. Sedan više neće biti dostupan kupcima u SAD-u i velikom dijelu svijeta. Istini za volju, pet godina star model treće generacije S60 nije se niti sjajno prodavao na tom tržištu – od 2019. do 2023. godine prodan je u tek 56.000 primjeraka. Iz Volva kažu da će ga nastaviti proizvoditi za ostala tržišta, na nekim drugim lokacijama.