Mobileye odustaje od lidara za autonomna vozila i gasi razvojni odjel

Izraelska kompanija, čija rješenja za autonomnu vožnju koristi i Verne pri razvoju svojih robotaksija, otpustit će stotinjak radnika i napustiti daljnji razvoj nove generacije lidara

Sandro Vrbanus srijeda, 11. rujna 2024. u 11:00

Jedan od vodećih svjetskih igrača u području autonomne vožnje i s njome povezanih tehnologija, izraelski Mobileye, odlučio je zaustaviti razvoj nove generacije lidara. Prema mišljenju vodstva te tvrtke, tehnologija konstantnih valova s moduliranjem frekvencije (frequency modulated continuous wave,  FMCW) u sljedećoj generaciji neće biti od presudnog značaja za napredak i razvoj sustava autonomne vožnje. Iz tog će razloga napustiti daljnji razvoj, ugasiti odjel koji se njime bavio te otpustiti stotinjak zaposlenika s tog projekta.

Odluka je, kažu, donesena na temelju više čimbenika, među kojima se ističu velik napredak nove tehnologije računalnog vida i percepcije (nastalih na vlastitoj platformi i čipu EyeQ6), visoke performanse razvijenih radara, kao i sve veća dostupnost jeftinijih vanjskih lidara zasnovanih na tehnologiji "time-of-flight". Slikovni radar će odsad imati primat u razvoju i proizvodnji te je postavljen kao strateški prioritet, slijedom napuštanja tehnologije lidara.

Budućnost je u računalnom vidu i vlastitim čipovima 📷 Mobileye
Budućnost je u računalnom vidu i vlastitim čipovima Mobileye

Iz kompanije poručuju da niti jedan projekt, koji razvijaju za klijente, neće biti ugrožen odlukom o gašenju odjela za razvoj lidara. Jedan od većih projekata na kojima rade jest i isporuka tehnologije za autonomna vozila Mobileye Drive hrvatskom Verneu, koji će ga koristiti u svojem projektu robotaksija.

Odjel za istraživanje i razvoj lidara bit će ugašen do kraja godine. Ove fiskalne godine on će "potrošiti" oko 60 milijuna dolara, što uključuje i 5 milijuna dolara za otpremnine radnicima. S poslovne strane gašenje odjela i otpuštanje radnika neće imati utjecaj na poslovanje i rezultate Mobileyea ove godine, a od sljedeće godine bit će zbog toga ostvarene uštede.