Sada znamo čiju će tehnologiju autonomne vožnje imati "Rimčev" robotaksi

Project 3 Mobility hrvatska tvrtka koja razvija donekle kontroverzni projekt robotaksija, objavila je suradnju s globalno priznatom kompanijom za sustave autonomne vožnje, Mobileye

Autonet.hr utorak, 13. veljače 2024. u 16:08

Project 3 Mobility, hrvatska tvrtka koja razvija novi ekosustav urbane mobilnosti i Mobileye, globalni pružatelj usluga autonomne vožnje potpisali su sporazum o suradnji. P3 će, slijedom te suradnje, u razvoju svoje usluge robotaksija koristiti naprednu tehnologiju za autonomna vozila, Mobileye Drive.

Project 3 Mobility razvija uslugu čiji je cilj značajno poboljšati prijevoz u urbanim područjima i revolucionirati mobilnost u gradovima. Lansiranje usluge (za koju se prvo govorilo da će stići već ove godine) sada je planirano za 2026. godinu u Zagrebu. Ipak, kažu i da prve faze testiranja Mobileyeve tehnologije na ulicama hrvatskog glavnog grada počinju ove godine.

Mapiranje Zagreba

U prvoj fazi fokus će biti na mapiranju zagrebačkih ulica, za što će P3 koristiti posebno opremljena testna vozila. Nakon mapiranja, fokus će biti na testiranju Mobileyeva rješenja autonomnog sustava u svrhu kalibriranja njihove tehnologije za ovo okruženje. Kroz navedene faze koristit će se različita testna vozila koja neće izgledati kao autonomna vozila koja P3 razvija, a u njima će se nalaziti i sigurnosni vozači.

Tehnologija Mobileye Drive u konačnici će biti u potpunosti integrirana u vozilo, razvijeno i proizvedeno u P3. "Naš cilj je poboljšati način na koji se ljudi kreću u gradovima. Suradnja s tvrtkom Mobileye je temelj za postizanje te vizije. Mobileye se pokazao kao sjajan partner koji ima pravo iskustvo, pravu tehnologiju i pravi tim. Ponosni smo što je Mobileye prepoznao vrijednost našeg projekta i što ćemo zajedno ostvariti našu viziju urbane autonomne mobilnosti. Vjerujemo kako ćemo realizacijom našeg projekta ostvariti brojne pogodnosti za Zagreb, kao i mnoge druge gradove koji će pružati našu uslugu", izjavio je Marko Pejković, suosnivač i glavni izvršni direktor Project 3 Mobilityja.

Marko Pejković
Marko Pejković

Više od 170 milijuna vozila diljem svijeta danas ima integriranu tehnologiju računalnog vida tvrtke Mobileye. Velike prednosti Mobileye Drive sustava su što se može implementirati na mnogim geografskim lokacijama, na različitim vrstama prometnica, što može voziti u različitim vremenskim uvjetima i prilagoditi se lokalnim stilovima vožnje. Mobileye Drive tehnologija za autonomnu vožnju koristi kombinaciju redundantne kamere i lidar-radar senzora, REM kartografiju koja se temelji na masovnom prikupljanju podataka, a sve to pokreće sustav na čipu, EyeQ, koji Mobileyeu omogućava praćenje dinamike prometa te pružanje usluge autonomne vožnje prilagođene određenoj usluzi.

"Pozdravljamo suradnju s Project 3 Mobilityjem koja će pridonijeti stvaranju inovativne usluge nove mobilnosti. Dijelimo zajedničku viziju sigurne i pristupačne urbane mobilnosti, koju ćemo ostvariti uz pomoć naše napredne Mobileye Drive tehnologije, fleksibilne platforme razvijene za implementaciju u različitim vrstama vozila. Radujemo se istražiti nove granice u uslugama mobilnosti", zaključio je prof. Amnon Shashua, osnivač i izvršni direktor tvrtke Mobileye.

Prilagodljivi Mobileye sustav autonomne vožnje omogućit će Project 3 Mobilityju da svoju uslugu, nakon Zagreba, pokrene i u drugim gradovima diljem svijeta. Project 3 Mobility do sada je već potpisao sporazume s devet gradova te je u konstantnoj komunikaciji s dodatnih 30-ak gradova diljem Europe, Ujedinjenog Kraljevstva i Bliskog Istoka, koji su zainteresirani postati partnerima projekta. Pokretanjem nove usluge mobilnosti (Mobility-as-a-Service), Project 3 Mobility želi povećati učinkovitost i sigurnost u prometu te ostvariti pozitivan utjecaj na okoliš i gradsku infrastrukturu, potvrdili su iz te kompanije.