Tesla opet značajno snizila cijene za Model Y!

Još se čeka službena potvrda, no zanimljivo je kako bi popularan električni SUV model mogao postati općenito najprodavaniji model tijekom 2023. godine na području Europe

Ivan Cvetković srijeda, 17. siječnja 2024. u 00:00
📷 Ivan Cvetković
Ivan Cvetković

Teško da danas postoji neki vozač koji nije čuo ili vidio neki od primjeraka američkog proizvođača električnih vozila Tesla. Tijekom protekle godine Tesla je uz 423 registracije bila uvjerljivo najtraženija električna marka na hrvatskom tržištu. Skoro duplo bolja od Volkswagena koji je uz 226 primjeraka bio na drugom mjestu. Model Y je lani bio najtraženiji električni model u Hrvatskoj, a prati ga još jedan Tesla automobil – Model 3.

Još je uvijek čeka službena potvrda, no vrlo je moguće kako će Model Y postati i najprodavaniji automobil u Europi za 2023. To bi moglo označiti i bitnu prekretnicu u svijetu automobila. U cilju daljnje popularizacije u Tesli su ponovno korigirali cijene. Lani su na domaćem tržištu u dva navrata smanjivali cijene, a i ovu godinu započinju dodatnim smanjivanjem cijene za Model Y.

Nova početna cijena za Model Y tako od sada iznosi 42.990 eura, dok je prije godinu dana ona iznosila 46.990 €. Znači, osnovni Model Y sada je povoljniji čak četiri tisuće eura. Za isti je iznos pojeftinila i Dual Motor All-Wheel Drive Long Range izvedba koja sada stoji 49.990 €. Još značajnije pojeftinjenje doživio je najsnažniji Performance model. Njemu je cijena sa 63.990 € smanjena na 55.990 eura. Znači, ušteda je duplo veća nego li na prve dvije verzije.

Novim sniženjima kupci za malu razliku (ili nikakvu) mogu birati dva modela. Početna izvedba Modela 3 stoji 41.990 eura, odnosno tek tisuću eura manje od početne izvedbe Modela Y. Razlika u drugoj razini u potpunosti nestaje. Naime, za isti iznos od 49.990 € sada možete birati hoćete li uzeti Model 3 ili Model Y. Cijena im je identična. Interesira nas znači li ovo da uskoro možemo očekivati nove korekcije cijena za Model 3?

Model Y postao je ukupno najprodavaniji automobil u Danskoj, Finskoj, Islandu, Nizozemskoj, Norveškoj, Švedskoj i Švicarskoj. Tesla je pak osvojila titulu ukupno najprodavanijeg EV-a u nekoliko zemalja, uključujući Austriju, Hrvatsku, Dansku, Finsku, Francusku, Njemačku, Grčku, Italiju, Mađarsku, Island, Italiju, Luxemburg, Nizozemsku, Norvešku, Poljsku, Portugal, Sloveniju, Španjolsku, Švedsku i Švicarsku.