BMW i5 Flow Nostokana - najnoviji BMW "art" automobil

Automobili i umjetnost, po nekima nespojivi, dok ih mnogi smatraju nerazdvojnima. BMW već gotovo 50 godina spaja vizualnu umjetnost s automobilima, a posljednjim među njima je i5 Flow Nostokana.

Autonet.hr nedjelja, 3. ožujka 2024. u 06:00

Prvi među BMW-ovim "art" automobilima bio je BMW 3.0 CSL, čija je karoserija poslužila kao platno Alexanderu Calveru. Najnoviji u nizu "art" automobila bavarskog proizvođača odaje počast BMW-u 525i iz 1991. godine, kojeg je krasio dizajn južnoafričke umjetnice Esther Mahlangu.

Novi model, poznati dizajn

Jedan od najvažnijih BMW-ovih modela u trenutnoj ponudi, BMW i5, dobio je čast postati jednim od "art" automobila. Ovaj automobil dobio je i prilično posebno ime, Flow Nostokana, koje objedinjuje ime sina Esther Mahlangu, Nostokana, i posebnu animacijsku tehnologiju koja omogućuje dizajnu da "teče". E-ink tehnologija koja je omogućila animaciju dizajna je vrlo poznata u svijetu elektroničkih čitača knjiga, te je u ovom slučaju omogućila da se grafika na karoseriji BMW-a i5 animira kroz izmjene boja.

Ovu tehnologiju BMW je demonstrirao još 2022. godine na modelu iX Flow, koji je imao mogućnost promjene boje svoje vanjštine iz bijele u crnu pritiskom jedne tipke. No BMW nije stao na tome, te su kasnijim i Vision Dee omogućili promjenu u čak 32 boje.

Potencijal za serijsku proizvodnju

Iz BMW-a su izjavili kako su omotač koji omogućuje korištenje e-ink tehnologije učinili mnogo otpornijim na vanjske utjecaje, što bi moglo serijsku proizvodnju automobila opremljenih ovom tehnologijom učiniti mnogo jednostavnijom. No sam i5 Flow Nostokana će nažalost ostati jedinstven primjerak svoje vrste, tako da ako i ugledamo ovu tehnologiju u masovnoj proizvodnji, to će biti s drugačijim vizualnim motivima.

Kroz godine, mnogi poznati umjetnici su doprinijeli BMW-ovom "art" pokretu, primjerice Andy Warhol i Jeff Koons, te se nadamo kako će ovaj pokret još dugo ostati prisutan. Njegov značaj je uistinu velik, jer spoj vizualnih umjetnosti i automobila je uvijek zanimljiva pojava.