Loš savjet za vlasnike Tesli širi se društvenim mrežama, ipak nemojte namakati kabel pri punjenju

Nije sve što pročitate na Internetu istina, niti je svaki savjet dobar. Potvrđuje to i aktualni slučaj viralnog širenja savjeta za brže punjenje Tesli, koji može biti daleko štetniji od koristi koju možda donosi

Autonet.hr srijeda, 31. srpnja 2024. u 11:55
📷 X/brandenflasch
X/brandenflasch

Posljednjih dana društvenim mrežama i automobilskim portalima specijaliziranima za električna vozila ubrzano se širi "savjet" kako ostvariti brže punjenje Tesli na javnim superpunjačima. Prema nekima, ako oko ručke kabela za punjenje, tik uz priključak na automobilu, omotate mokri ručnik, superpunjač će vam u Teslu isporučiti energiju nešto većom snagom i napunit će bateriju nekoliko minuta brže. Savjet se odnosi primarno na punjenje tijekom vrućih dana, kad zbog visokih vanjskih temperatura punjači namjerno smanjuju snagu punjenja iz sigurnosnih razloga.

Štetna "uradi sam" praksa

Ovaj savjet toliko se brzo proširio Internetom, da su reagirali i iz Tesle. Ako vam i samima nije jasno zašto ne biste trebali zaobilaziti ugrađene sigurnosne mehanizme i natapati vodom kabel kroz koji teče struja vrlo velike snage, proizvođač je to ukratko pojasnio.

"Stavljanje mokre tkanine na ručku kabela superpunjača ne povećava brzinu punjenja, ali ometa rad temperaturnih senzora te predstavlja rizik od pregrijavanja ili oštećenja. Molimo da se suzdržite od toga kako bi naši sustavi mogli ispravno raditi te kako bi mogli detektirati prave probleme tijekom punjenja", kažu iz Tesle kao odgovor na jedan viralni tweet objavljen u svibnju.

Ideja o ovlaživanju i hlađenju kabela punjača nije nova, fotografije slične prakse kruže društvenim mrežama još od prošlog ljeta, no stvar je očito poprimila dovoljno velike razmjere da se i proizvođač od nje želi ograditi. U svakom slučaju – nemojte na taj način pokušati ubrzavati punjenje električnog automobila, jer je potencijalna šteta daleko veća od koristi koju vam može donijeti nekoliko minuta ušteđenih na (možda) bržem punjenju.

Kome ovo može izgledati kao dobra ideja? 📷 X/itskyleconner
Kome ovo može izgledati kao dobra ideja? X/itskyleconner