MG Cyberster - novi detalji o električnoj jurilici

Potpuno električni roadster donosi performanse superauta uz 0 emisija štetnih plinova, s ciljem revitalizacije sportskog duha nekoć legendarnog britanskog brenda.

Autonet.hr srijeda, 28. veljače 2024. u 11:26

Elektromotori kao jednu od najvećih prednosti u odnosu na motore s unutrašnjim izgaranjem imaju visok omjer performansi i fizičke veličine motora, što stvara mogućnost proizvodnje vrlo brzih, a kompaktnih automobila. Nažalost, takvih automobila je vrlo malo, jer se autoindustrija uvelike okrenula prema SUV, crossover i sličnim modelima. Jedan od proizvođača koji je odlučio javnosti ponuditi malenu, agilnu električnu jurilicu kompaktnih dimenzija. MG se kao brend izgradio upravo na malim sportskim automobilima, te je stoga Cyberster pun pogodak za novi, reinkarnirani MG.

Vrhunske performanse

Nakon brojnih špekulacija, MG je objavio konkretne podatke o svom dugoočekivanom modelu. Najsnažnija izvedba Cyberstera dobiva par elektromotora čija je kombinirana snaga vrlo respektabilnih 400 kW, dok će okretni moment iznositi također visokih 725 Nm. Visoka snaga i okretni moment katapultirat će Cyberster od nule do stotke za samo 3,2 sekunde, što je ujedno najbolje ubrzanje ikad za model koji nosi MG značku.

Blaža, no i dalje ljuta verzija

Za sve kojima 400 kW zvuči pretjerano, MG u ponudu je uvrstio i nešto slabiju inačicu Cyberstera, koju pokreće jedan elektromotor. Snaga tog elektromotora je 250 kW, dok okretni moment iznosi 475 Nm. Nešto manje brojke ujedno su rezultirale i manje impresivnim, no i dalje vrlo agilnim ubrzanjem od 5,2 sekunde 0-100.

Nepoznat domet

Iz MG-a još uvijek nisu potvrdili podatke o baterijskoj konfiguraciji, kao niti o kemijskom sastavu iste, stoga se moramo osloniti na podatke koji su nedavno procurili u javnost. Prema specifikacijama koje su navedene u podatcima koji su procurili, svi modeli za europsko tržište bit će opremljeni baterijom kapaciteta 77 kWh.

Prema predviđanjima, Cyberster bi s baterijom tog kapaciteta trebao moći ostvariti domet od oko 450-500 km, što će biti i više ne dovoljno za većinu vozača ciljane publike.

Atraktivna potencijalna cijena

Osim o bateriji, MG je bio prilično tajnovit i o cijeni nadolazećeg Cyberstera, tako da se ponovno moramo uzdati u nagađanja ljudi iz industrije. Navodna cijena Cyberstera iznosit će oko 60.000 eura, te se odnosi na osnovni model. Budući da bi početak prodaje Cyberstera trebao biti ovog ljeta, uskoro bismo trebali dobiti i konkretne podatke o cijeni novog modela.