Model Y sada i u verziji sa 7 sjedala

Nažalost ova je verzija trenutno dostupna jedino uz Long Range All-Wheel Drive konfiguraciju i skuplja je 2500 eura

Autonet.hr utorak, 15. listopada 2024. u 18:41

Još od prvog pojavljivanja Teslinog SUV vozila Model Y počelo se nagađati kad će biti dostupna i verzija sa sedam sjedala. Sada je došao red i na nju, pa tako ovaj iznimno popularan SUV sada dobiva mogućnost prijevoza putnika i u trećem redu. Kao i kod većine modela ove klase, riječ je o sjedalima koja su prvenstveno namijenjena djeci, pa Model Y postaje još poželjnija opcija za mnogobrojnije obitelji.

U usporedbi s Model Y s 5 sjedala, ova nova konfiguracija putničkog prostora ima dodatni, treći red sjedala s dva sjedala okrenuta prema naprijed. Imaju mogućnost preklapanja za povećanje prtljažnog prostora. Pristup trećem redu sjedala trebao bi biti jednostavan zahvaljujući gumbima za ulazak koji se nalaze bočno na naslonu svih sjedala u drugom redu. Kad se ti gumbi pritisnu, drugi red sjedala klizno se pomiče prema naprijed i preklapa, što omogućuje jednostavan ulazak i izlazak iz vozila. Putnicima u trećem na raspolaganju su i dva USB-C priključka za punjenje mobilnih uređaja. 

Model Y sa 7 sjedala ima zapremninu prtljažnog prostora do 2040 litara, nakon preklapanja naslona drugog i trećeg reda. Tu je i 117 litara prostora za pohranu ispod prednjeg poklopca odnosno 363 litre prostora za pohranu iza trećeg reda sjedala. Kad se treći red sjedala preklopi, dostupno je 753 litre prostora. U Tesli napominju kako tada tu stane 850 pelena.  U prtljažniku se nalaze i tipke za elektroničko preklapanje naslona. Spomenimo i kako ovaj model ima sposobnost vuče prikolica do 1600 kg, a za što možete nadoplatite li 1459 eura za kuku.

Opcija sa 7 sjedala dostupna je isključivo za Model Y Long Range All-Wheel Drive. Proizvodi se u tvornici Gigafactory Berlin-Brandenburg.  Prve isporuke vozila kreću uskoro, tijekom ovog tromjesečja. Model Y Long Range All-Wheel Drive starta na 51.990 eura, a čemu valja pridodati još 2500 eura za dva dodatna sjedala. Tu je i potrebno nadodati i naknadu za isporuku vozila i dokumentaciju, kao da se bez toga ne može, u iznosu od 995 €.