Poticaji za električna vozila dostupni od 22. travnja 2024. godine u 9 sati

Kao što je bilo i najavljeno, poticaji su pripremljeni za fizičke osobe, a koje imaju priliku dobiti do 9000 eura pri kupnji električnog automobila, odnosno do 5000 eura za plug-in hibride

Ivan Cvetković subota, 6. travnja 2024. u 14:00

Nakon mnogo iščekivanja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. Nakon što je prije mjesec i pol objavljen poziv prodavačima da se prijave i kažu koja vozila mogu isporučiti, sada je sve poznato. Kao što je bilo i najavljeno, sufinanciranje je moguće za nekoliko kategorija vozila gdje se može dobiti do 40% vrijednosti vozila odnosno maksimalan iznos koji je za:

- električne motocikle, skutere i lake četverocikle - do 2500 €

- električne automobile - do 9000 €

- plug-in hibridne automobile - do 5000 €

- osobna vozila pogonjena vodikom - do 9000 €

Sufinanciranje je moguće za vozila vrijednosti do 50 tisuća eura. Riječ je o konačnoj prodajnoj cijeni vozila nakon što se uračunaju eventualni popusti i akcije - znači konačni iznos na računu. Iako se potiče kupnja i osobnih vozila pogonjenih vodikom - niti jedno takvo vozilo nije prijavljeno.

Prijavilo se 45 zastupnika vozila s 80 marki i 291 modelom vozila. Tu je 179 vozila iz L1, L2, L3, L6 i L7  kategorija u koje spadaju električni motocikli, skuteri i laki četverocikli te 112 osobnih automobila. Od toga je okruglo 70 u potpunosti električnih modela te 42 plug-in hibrida. Znači, imamo ukupno 259 električnih vozila na koje je moguće ostvariti poticaje. Ovdje je riječ o različitim modelima, ne primjercima. Lista je objavljena na stranicama Fonda, a  gdje nije moguće vidjeti koliko pojedinih primjeraka ima pojedini prodavač na raspolaganju. Tako recimo želite neki od Peugeot vozila, a koji ih ima prijavljeno najviše, čak osam modela. Najmanji je E-208, a onda kod prodavača odabirete je l' riječ o slabijoj ili jačoj bateriji, kao i i željeni paket opreme.

Prijaviti se mogu punoljetne fizičke osobe - građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske. Prijaviti se ne mogu osobe koje imaju dospjelih nepodmirenih i/ili nereguliranih dugovanja prema Fondu kao i one koje ne ispunjavaju sve preuzete ugovorne obveze na temelju prijašnjih dodjela sredstava za sufinanciranje projekata od strane Fonda pravovremeno i u potpunosti.

Za prijavu je potrebno uvjerenje o prebivalištu prijavitelja, ponuda za kupnju vozila, račun za predujam te dokaz o primitku uplate obveznog minimalnog predujma na račun prodajnog mjesta. Riječ je o minimalno 7% traženih sredstava Fonda, a što bi bilo za električne automobile minimalno 630 eura. To je dokumentacija koju treba imati na prodajnom mjestu pojedinog prodavača, a koji će sve to, u ime kupca, prijaviti u aplikaciju Fonda.

Plaćanje predujma ne predstavlja nikakav rizik za kupca jer uplaćeni iznos se dobiva nazad ako se ne dobije poticaj ili sam kupac odustane od kupnje, odnosno ako mu prodavač ne može isporučiti željeno vozilo. Kad je poticaj odobren, kupac s Fondom potpisuje ugovor te u roku od 30 dana dobiva i odobreni iznos poticaja. Naravno, vozilo prije toga mora biti u potpunosti plaćeno i registrirano. Poticaj nije moguće ostvariti za kupnju putem operativnog leasinga.

Početak prijava za kupnju energetski učinkovitih vozila kreće 22. travnja 2024. godine u 9 sati. Na raspolaganju je ukupno 15 milijuna eura koje Fond planira podijeliti građanima. Svaka osoba može ostvariti poticaj za kupnju najviše jednog vozila. Procjenjuje se da će se provedbom Poziva registrirati 2000 novih energetski učinkovitih vozila. Listu vozila na koja je moguće ostvariti poticaj potražite na stranicama Fonda, a gdje će biti moguće pratiti i koliko je još sredstava od ukupnog iznosa raspoloživo za podjelu.