Premijerno prikazan Abarth 600e, sportski električni SUV legendarnog proizvođača

Novi Abarth 600e najsnažniji je cestovni Abarth model ikad, te osim visoke snage donosi i tradicionalnu hot hatch tehnologiju

Autonet.hr subota, 10. veljače 2024. u 14:00

Objavljena je prva službena slika nadolazećeg Abartha 600e, kompaktnog SUV-a sportskog karaktera. Ovaj model bit će najsnažniji cestovni Abarth ikad, a sudeći po slici mogao bi biti i najneobičniji.

Sportski detalji

Abarth 600e trenutno prolazi kroz finalnu fazu testiranja, te se njegovo službeno predstavljanje očekuje sredinom ove godine. Iako nemamo sve informacije, slike kao i obično govore tisuću riječi te iz njih možemo saznati nekoliko ključnih promjena u odnosu na standardni Fiat 600e. Sportski branici i veliki krovni spojler već pri prvom pogledu daju nam do znanja kako je ovdje riječ o sportskom modelu, dok se iza 20-inčnih kotača naziru veće kočnice.

Boja eksterijera prikazana na slikama dolazi pod nazivom Hypnotic Purple, te je ujedno prva boja u kojoj će ovaj model biti dostupan. Na slikama je prikazano posebno izdanje pod nazivom Scorpionissima, ograničeno na samo 1.949 primjeraka.

Platforma i snaga

Stellantisova poznata CMP, odnosno e-CMP platforma dobila je sportski orijentirane nadogradnje i novi naziv - Perfo-eCMP. Snaga novog Abartha 600e iznosi respektabilnih 177 kW, što možda nije osobito impresivna snaga u današnje vrijeme, no svejedno čini Abarth 600e najsnažnijim cestovnim Abarthom ikad. Podatke o samim performansama, kao i o dometu, iz Abartha još uvijek skrivaju kao zmija noge, tako da ćemo morati pričekati službeno predstavljanje da dobijemo punu sliku o ovom modelu.

Pretpostavit ćemo kako će s pogonske strane konfiguracija Abartha 600e biti uvelike identična onoj Fiata 600e, odnosno vjerojatno će koristiti jedan električni motor na prednjoj osovini. Budući da je riječ o sportskom modelu, Abarth 600e bit će opremljen mehaničkim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem, koji je od vrlo visoke važnosti kod sportskih modela s prednjim pogonom.

Abarth 500e, manji brat Abartha 600e
Abarth 500e, manji brat Abartha 600e

Glasna struja

Abarth 500e, manji brat Abartha 600e, pomalo je kontroverzan zbog korištenja generatora zvuka koji uvelike imitira zvuk benzinskog motora, no uz blago elektrificiran prizvuk. Isti generator možemo očekivati i kod Abartha 600e, s jednim zvučnikom unutar, i jednim izvan kabine, kako biste i vi kao vozač i prolaznici mogli uživati u benzinskoj grmljavini.